Jak se zbavit molů ve spíži i ve skříni
J

Všimli jste si doma poletujících malých můrek, které ne a ne zmizet? Pravděpodobně se potýkáte s moly. Poznejte rozdíl mezi šatními a potravinovými moly a zbavte se jich jednou provždy.

I když jsou poměrně nenápadní a doma nás nijak neobtěžují, protože nebzučí ani neštípou, patří moli mezi nejprotivnější domácí škůdce vůbec. Pokud proti nim zakročíme pozdě, dokáží bez problémů zamořit špajz i šatní skříně. Ale ani když je doma už máte, není ještě pozdě tuhle bitvu vyhrát. Jak na to?

Jak rozeznat mola šatního od potravinového mola

Oba druhy molů patří do řádu motýli a na první pohled se až tolik neliší. Když se podíváte blíž, má přece jen každý odlišné rysy. A hlavně jiné pole působnosti.

Mol šatní

Mol šatní je velký 4–8 milimetrů a jeho životní cyklus od vajíčka po do dospělce trvá v ideálních podmínkách 65–90 dní. V nevhodných podmínkách to může trvat ale i 2 roky. Vše závisí na teplotě, vlhkosti i dostupnosti potravy. Jedna samička pak zvládne za život naklást 50–200 vajíček.

shutterstock 1572277756 1
Foto: Shutterstock.com

Křídla mají stříbrnou barvu, což je hlavní rys, podle kterého ho identifikujete. V domácnosti se mu líbí v temných vlhkých zákoutích, především ve skříních nebo v kobercích. Živí se totiž keratinem, který je obsažený v řadě přírodních materiálů, jako je například vlna, kůže či peří. Když ale není zbytí, dokáže si pochutnat i na bavlně a lnu. Syntetická vlákna jsou před ním naštěstí v bezpečí.

Nebezpeční vašemu šatníku nejsou dospělí motýli, ti totiž nemají vyvinuté ústní ústrojí, ošacením se živí pouze larvy. Zajímavostí je, že mol šatní patří mezi hrstku živočichů na planetě, kteří dokáží trávit vlnu. Pozoruhodné je také to, že k životu nepotřebují vodu, protože si ji dokáží vytvořit sami.

Mol potravinový

Možná vás to překvapí, ale mol potravinový vlastně neexistuje. Jeho správný název je zavíječ moučný. Dosahuje velikosti až 12 milimetrů a jeho životní cyklus bývá ve vhodných podmínkách 40–90 dní. Od šatního mola ho rozeznáte při bližším prozkoumání poměrně spolehlivě, na křídlech má tmavé skvrny.

shutterstock 768420550 1
Foto: Shutterstock.com

Stejně jako u šatních molů jsou i u těch potravinových problémem vylíhnuté larvy. Ty si rády pochutnají na obilovinách, oříšcích i dalších potravinách. I když dospělci vaše potraviny neujídají, mějte na paměti, že jedna samička dokáže naklást až 200 vajíček, ze kterých se vylíhnout hladové housenky.

Potravinoví moli a jak se jich zbavit

Že máte doma tu čest se zavíječem moučným poznáte nejen podle toho, že vám doma poletují malí motýlci, ale také na základě toho, že ve spíži najdete potraviny plné tenkých vláken a malých hrudek. Při bližším pohledu pak uvidíte malé housenky, které za všechnu tu spoušť mohou, a také jejich výkaly. Objevit je můžete v řadě potravin od mouky a obilovin přes strouhanku a luštěniny až třeba po čokoládu a cornflaky.

Jak se moli dostanou do domácnosti?

Nejčastěji si moly přinesete z obchodu společně s nákupem. Larvy mohou být ukryté v mouce, ovesných vločkách, těstovinách i v řadě dalších potravin. Tenký plastový obal je nezastaví. Stejně tak mohou přiletět oknem nebo přicestovat stoupačkami a zabydlet se vám ve spíži.

shutterstock 1989421367 1
Foto: Shutterstock.com

TIP: Větrejte jen oknem, ve kterém máte nainstalovanou síťku proti hmyzu a minimalizujte riziko, že vám moli vletí do domácnosti.

Jak se zbavit molů šetrně

Napadené potraviny nejsou sice škodlivé pro konzumaci, tedy pokud nepatříte mezi citlivé jedince, u kterých by zbytky zámotků a trusu housenek mohly vyvolat alergickou reakci, přesto doporučujeme celou spíž pořádně probrat a veškeré napadené potraviny vyhodit. Koš s vyhozenými potravinami hned odneste do popelnice, aby se z něj moli nedostali opět do domácnosti.

Nejlepší je vyhodit i potraviny, které na první pohled napadeně nevypadají. Dávno v nich ale už mohou být nakladená vajíčka, která se brzy promění v hladové housenky. Pokud nechcete vyhazovat například všechnu mouku nebo jiné trvanlivé potraviny, rozprostřete je na plech a nechte je zahřát v troubě na 60 °C po dobu alespoň 1 hodiny. Vysoká teplota moly spolehlivě zahubí. Další možností je umístění potravin do mrazáku. Ideální je aspoň týden při teplotách -20 °C.

shutterstock 2121171134 1
Foto: Shutterstock.com

Když máte vyklizenou spíž, přichází na řadu důkladné vysátí a umytí všech prostor, kde by se moli mohli vyskytovat. Ideálně vše ještě vydezinfikujte. Tím se zbavíte zbylých vajíček i larev.

Abyste měli jistotu, že budete mít od molů klid, je vhodné několik dalších měsíců používat přípravek proti molům. Protože se bude používat v domácnostech a v blízkosti potravin, nehodí se agresivní chemie. Ideální jsou lapače na bázi feromonů, které přivábí samečky a ti se na ně přilepí. Samičky na lep sice nesednou, ale bez samečků není možný reprodukční cyklus.

V případě, že máte možnost skladovat potraviny v samostatné spíži, kde je teplota okolo 13 °C, nemusíte se molů obávat. Těm se daří nejlépe v pokojové teplotě, v chladu se nerozmnoží.

TIP: Zařiďte si spižírnu ve třech bodech.

Co když jsou moli přemnožení?

U přemnožení potravinových molů, především v potravinářském průmyslu nebo v bytových domech, kde došlo k rozšíření do více bytových jednotek, je domácí boj odsouzený spíše k neúspěchu. V takovém případě pomůže jen odborná dezinsekce.

Prevence je základ

Abyste se příště vyhnuli boji s přemnoženým zavíječem, myslete na prevenci už při nákupech. Potraviny si dobře prohlédněte přímo v obchodě, častokrát je napadení vidět pouhým okem. Další kontrola se hodí při vyskladňování potravin.

Všechny ohrožené potraviny umístěte do uzavíratelných skleněných nebo plastových dóz. Jedná se hlavně o mouky, těstoviny, rýži, luštěniny, oříšky, müsli a strouhanku. Rozhodně nestačí jen igelitový sáček. Tím se larvy snadno prokoušou.

Dalším preventivním krokem je nedělat si zbytečně velké zásoby potravin, které molům chutnají. A také spíž pravidelně uklízet a kontrolovat a vyřazovat prošlé potraviny.

shutterstock 1680754702 1
Foto: Shutterstock.com

Zkusit můžete také babské rady, díky kterým se u vás moli nepřemnoží. Moli mají rádi jablečný ocet, do kterého je můžete nalákat a utopit je. Naopak je odpuzuje bobkový list, pepř, skořice, hřebíček, chmel a levandule, které snadno umístíte tam, kde potraviny skladujete.

TIP: Jaké další koření by vám nemělo chybět v kuchyni?

Jak se zbavit mola šatního

Všímáte si malých dírek v oblečení? Pravděpodobně se jedná o dílo šatního mola, který se živí přírodními vlákny. Jeho likvidace může být zdlouhavá, rozhodně ale není nemožná. Určitě ale nestačí pochytat jen dospělé jedince, protože spoušť v šatníku mají na svědomí housenky vylíhlé z nakladených vajíček.

První pomoc při výskytu

První krok při napadení šatníku je vyprázdnění skříně. Veškeré vyklizené prádlo vyperte na teplotu 60 °C. Problém je bohužel nesnášenlivost přírodních tkanin s vysokými teplotami. V takovém případě budete muset zvolit chemickou cestu v čistírně. Při předání věcí do čistírny nezapomeňte říct, že je oblečení napadené.

Larvy a vajíčka mola šatního zničíte také nízkými teplotami. Napadený oděv vložte do igelitového sáčku a umístěte do mrazáku na dobu minimálně 3 dní.

shutterstock 1630224235 1
Foto: Shutterstock.com

Také nezapomeňte na pořádný úklid skříně. Tu důkladně vyluxujte a vytřete hadříkem s šetrným čisticím prostředkem, případně také dezinfekcí. Jakmile bude skříň suchá, ještě ji ošetřete sprejem proti molům.

TIP: Pořiďte si feromonové lapače na šatní moly. Ty vábí samečky, kteří doslova sednou na lep. A bez samečků není možný další reprodukční cyklus.

Prevence je základ

Mol šatní má rád temná vlhká zákoutí, ideálně v pokojové teplotě. Naopak se mu nelíbí světlo, chlad ani přílišné teplo a také když nemá klid. Vajíčka totiž snáší jen v místech, kde ho nic neruší.

Aby neměli šanci se ve skříni zabydlet, doporučujeme dodržovat následující doporučení:

  • Aspoň jednou ročně šatní skříň vyprázdněte a vyčistěte. Když už v tom budete, vyřaďte nepoužívané oděvy a dejte je například do textilního kontejneru (nesmí být ovšem napadené moly). Čím méně máte kousků oblečení, které nenosíte, tím menší šance, že se vám v nich zabydlí nevítaní návštěvníci.
  • Vyprané prádlo nechte před úklidem do skříně dobře proschnout.
  • Perte pravidelně i ty kousky oblečení, které nenosíte často.
  • Prádlo čas od času provětrejte a přendejte na jiné místo.
  • Vyhněte se tapetám ve skříni, moli se mohou držet v tapetových záhybech.
  • Šatní moli milují keratin. Ten najdou nejen v přírodních vláknech, ale také v kožních buňkách nebo vlasech. Proto ideálně vůbec do skříně nevracejte roznošené věci. A když už je tam přeci jen dáte, vždy je nechte dobře vyvětrat. Vlhkost potu moly láká k nakladení vajíček.
  • Neskladujte oblečení v igelitu. Prádlo nedýchá a moli se do něho stejně zvládnou dostat.
  • Šatní moli také nemají rádi světlo. Mějte proto roztažené závěsy i žaluzie v době, kdy nejste doma.
  • Umístěte do šatní skříně odpuzovač proti molům. Nebojte se, že budete mít oblečení načichlé naftalínem, jako to bývávalo kdysi. Dnešní odpuzovače mívají naštěstí příjemné vůně.

TIP: Při prevenci myslete i na koberec, pokud obsahuje přírodní vlákna. Kromě pravidelného čištění mu prospěje jemné postříkání naředěným levandulovým olejem.

shutterstock 1248042679 1
Foto: Shutterstock.com

Přírodní odpuzovače molů, které provoní skříň

Dobrá zpráva je, že moly odpudíte příjemnými vůněmi. Nemají rádi levanduli, rozmarýn, smrkové jehličí i třeba pepř. Mezi prádlo vše můžete umístit v plátěných sáčcích nebo v punčoše a prádlo si jako bonus příjemně provonět. Také údajně funguje mýdlo nebo chmel. Babských rad, jak se zbavit molů, existuje nespočet.

Magda Petříčková
Magda Petříčková
Jsem freelance copywriterka, vášnivá čtenářka, pěstitelka rostlin a milovnice útulkových psů. Svými texty usnadňuji život čtenářům v řadě odvětví – od těch, ke kterým můžu přidat osobní zkušenost, až po ta, kde dané téma projedu skrz na skrz důkladnou rešerší, abyste vy už nemuseli. Když nejsem u klávesnice, toulám se přírodou, opakovaně hledám něco dobrého v lednici, i když tam nebylo nic ani poprvé, nebo čtu chytré knížky i brak.

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here