Které koření nesmí chybět v kuchyni
K

I když česká kuchyně rozhodně nepatří k těm světově nejpálivějším, tak nějakou tu kořenku s kořením najdete v každé domácnosti. Slánka a pepřenka jsou naprostý základ, ale každý milovník dobrého jídla má koření snad pro každou příležitost – grilování, příprava ryby, ochucení divočiny i do salátu. A to jsme nezmínili koření do pečiva a zejména pak sladkých dezertů, jako je například hřebíček, zázvor…

147305

Troška historie o koření nikoho neumoří

Věděli jste, že už v pravěku, konkrétně neolitu, pravěcí lidé dochucovali své jídlo bylinkami, které si sami dokázali najít? Ovšem za mekku koření se považuje Čína. Odsud pocházejí nejstarší dochované prameny o využívání dochucovadel v kuchyni. Údajně jsou podle vědců datované až do poloviny třetího tisíciletí před naším letopočtem. Postupně se koření dostalo do Egypta a Mezopotámie.

V Evropě nastal rozmach koření až ve středověku, i když zmínky jsou už ve starověkém Řecku. Tím, že koření k nám bylo dováženo z “exotických” zemí, tak se jednalo o drahou komoditu. Proto jeho obliba mezi poddanými rostla pozvolna. Dneska si ale můžeme v obchodních řetězcích vybírat ze stovky druhů. Které patří mezi ty nejoblíbenější, se pak dá jen stěží určit. Záleží, zda preferujete masitá nebo spíše bezmasá jídla.

Malý základ koření v kuchyni

Ať už jste příznivcem jakékoliv kuchyně (světové nebo co se týče zaměření vegetariánské, paleo) vždy se vyplatí mít doma určitou zásobu koření. Není nic horšího, než návštěva za dveřmi, a prázdná solnička nebo chybějící bobkový list. Takovou rajskou omáčku si bez něho neumíme dost dobře představit.

Co tedy patří mezi nezbytný základ každého dobrého šéfkuchaře? Zapátrali jsme a tady je malý nákupní seznam na víkend: sůl, pepř, mletá (nejen sladká) paprika, česnek (pokud nemáte ten čerstvý), kmín, oregano, bobkový list, chilli, kari a majoránka. V zimě budete navíc kvůli svařáku a pečení cukroví potřebovat: skořici, hřebíček, badyán a vanilku. Možná si vystačíte s náhražkou v podobě vanilínového cukru, ale není to ono.

Pro grilování doporučujeme přikoupit rozmarýn, bazalku, šalvěj, hořčičná semínka a kardamon. Užijete je jak na maso, do zálivky, tak i samotných letních salátů

Sada kořenek Gusto LT7010 Lamart 12 ks
Sada kořenek Gusto LT7010 Lamart 12 ks

 

Nezapomeňte na kořenky

I přes širokou nabídku dnešního kuchyňského trhu stále není neobvyklé narazit na kuchyňské linky, kde se povalují sáčky a pytlíčky s jednotlivým kořením. Nejen, že je to nepřehledné, ale taky neestetické a člověk ani nemá přehled, co mu zrovna dochází.

S kořenkami si jde vyhrát. Koupit můžete skleněné, plechové, plastové ale i dřevěné dózy. Zajímavou variantou jsou i ty s mlýnkem na uzávěru. Umístíte je buď na poličky do protilinky nebo do stojánku. Nezapomeňte na typickou solničku a pepřenku.

Slánka a pepřenka Salt&Pepper Loft
Slánka a pepřenka Salt&Pepper Loft

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here