Seznamte se podrobně s granitovými dřezy

0

Jsou pro vás kvalita materiálů a dokonalý design zásadní faktory při výběru vybavení domácnosti? Chystáte se pořídit si luxusní kuchyni a nechcete dojem pokazit obyčejným smaltovaným nebo nerezovým dřezem? Co takhle poohlédnout se po dřezu z granitu?

Chcete mít v kuchyni jen to nejlepší vybavení? Dřezy z granitu vás mohou oslovit kvalitou, životností i krásou.

Granitové dřezy jsou na vzestupu a většina lidí, pokud o nich vůbec slyšeli, si je spojuje především s moderními, stylovými a luxusními kuchyněmi. Tyto asociace mají své opodstatnění. Granitové dřezy nepředstavují totiž právě lidové řešení. Vyšší pořizovací cena je ale vyvažována výjimečnými vlastnostmi, a to jak estetickými, tak praktickými. Jak si tyto dřezy vedou v porovnání s běžnějšími materiály a kdy se jejich pořízení vyplatí?

Co jsou granitové dřezy?

Vznik této technologie je datován více než 40 let do minulosti. První granitové dřezy se začaly objevovat na počátku 80. let. Od té doby se technologie výroby vylepšila, ale princip zůstal stejný

Základem je směs, kterou tvoří především drcená žula (u pravých granitových dřezů minimálně z 80 %) a menší množství dalších příměsí – jako jsou akrylátová pojiva. Směs se pak v kovových formách vystaví vysokým teplotám. A extrémně odolný dřez je na světě! Samozřejmě velmi zjednodušeně řečeno.

Výhody a nevýhody granitových dřezů

Granitové dřezy vynikají hned v několika disciplínách. V první řadě je to odolnost a opravdu exkluzivní vzhled, který je navíc – na rozdíl od jiných materiálů – velice stálý, a to i co se týče barvy. Kvalitní dřezy vyrobené výše popsanou technologií vzdorují vysokým žárům (krátkodobě snesou i 280° C) i mechanickému poškození – tedy úderům, škrábancům a podobně. Při vhodné péči je jejich životnost obrovská.

Další zásadní výhodou jsou hygienické vlastnosti a minimální nároky na údržbu. Na rozdíl od nerezového nebo smaltového dřezu není zdaleka nutné je drhnout každý den a čistí se velmi snadno. Jsou navíc přirozeně antibakteriální.

A jaké jsou nevýhody? Samotné technologii je těžké něco zásadního vytknout, ale počítejte s tím, že za kvalitu si připlatíte. Granitové dřezy představují poměrně nákladnou investici. Zejména pokud jde o „pravé“ kousky. Pořídit můžete totiž i levnější varianty, u nichž se při výrobě používají laminátové formy místo kovových a směs obsahuje polyesterová pojiva. Vlastnosti těchto dřezů nejsou tak dokonalé a poznáte je např. podle větší tloušťky materiálu (vyšší odsazení od desky).

300x300-products-1416408011.gif

Kdy se granitový dřez vyplatí?

Granitové dřezy se uplatní v dražších a moderních designových kuchyních. Pokud myslíte do budoucna a chcete dřez, který bude ozdobou vaší kuchyně i několik generací, neváhejte.

Granitový dřez San Francisco
Granitový dřez San Francisco

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here