Kompostování kuchyňského odpadu: Jak kompostovat v bytě

0

Přemýšlíte o dalším způsobu, jak pomoci naší planetě? Řešením by mohlo být kompostování kuchyňského odpadu. Tvoří až 50 % komunálního odpadu. Rozklad bioodpadu pomocí mikroorganismů je snadný způsob, jak snížit množství bioodpadu ve vaší domácnosti a vyrobit organické hnojivo, které můžete znovu použít. Jak kompostovat doma?

Bioodpadu z domácnosti se můžete zbavit opravdu snadno. Dřív se kompostovalo pouze na zahradě, takže možnosti byly omezené. Dnes si můžete pořídit kompostér do bytu či na balkon nebo pokračovat v klasickém zahradním kompostování. Kompostováním vracíte přírodě organický materiál, který může podpořit další růst a produkci nových rostlin.

Jak správně kompostovat

Kompost by měl mít několik základních vlastností a složek:

  • dusíkatou složku, která se skládá ze zbytků zeleniny, ovoce a květin, ale také například z listů.
  • uhlíkatou nebo sušší složku z kousků dřeva, pilin a větviček.
  • čím menší díly (správně nakrájené nebo nakrájené), tím rychlejší je proces.
  • klíčem k úspěchu je také správná vlhkost, aby kompost nehnil a nevysychal.
  • přístup vzduchu větracími otvory

Náš tip: Pokud je směs příliš suchá, zalijte ji. Pokud je příliš mokrá, přidejte do kompostu více suchých částí.

Co všechno patří do kompostu

Pokud nechcete, aby váš kompost přišel nazmar, dejte si na třídění bio odpadu opravdu záležet.

  • zbytky a slupky z ovoce a zeleniny.
  • čajové sáčky a kávová sedlina
  • drcené skořápky ořechů a vaječné skořápky
  • papír a papírové ubrousky (ne mastné nebo s barevným potiskem).
  • tráva, seno, listí, květiny
  • piliny, hobliny, nasekané větve
  • studený popel z čistého dřeva

Kompost zraje asi 6 měsíců, ale i tak byste ho měli alespoň dvakrát ročně obrátit. Procesu můžete pomoci pomocí mikroorganismů.

Kompostér do bytu

V dnešní době lze kompostovat téměř kdekoli a stačí k tomu kuchyňský kompostér. Možná ho znáte jako vermikompostér. Využívá žížaly k rozkladu organického odpadu a jeho přeměně na kompost.

Domácí kompostér se skládá minimálně ze dvou částí:

  • horního koše s perforovaným dnem: je určen pro žížaly a podestýlku z kuchyňského odpadu.
  • spodní nádoby, do které se přivádí přebytečná voda

Pokud žížaly všechen kompost spotřebovaly, přidejte na něj novou vrstvu potravy, počkejte, až žížaly zalezou do horní části, a můžete odebrat kompost ze dna.

Dobrou zprávou je, že si můžete vyrobit vlastní vermikompostér. Pokud se vám podaří vyrobit designový kousek, můžete jej nechat na balkoně, na chodbě nebo třeba v kuchyni.

Domácí kompostéry s dobrou ventilací nezapáchají a nelétá okolo nich otravný hmyz!

TIP na článek: Jak třídit odpad v domácnosti?

Jak vyrobit domácí kompostér: Výroba vermikompostéru


Výroba kuchyňského kompostéru není složitá. Budete potřebovat:

  • 3 kontejnery
  • 1 víko
  • vrták
  • nůž
  • roztrhaný papír
  • listy
  • kuchyňský odpad
  • voda
  • hlína
  • žížaly

Zde je krátký videonávod od organizace Friends of the Earth.

Problémy s vermikompostováním

  • žížaly hynou: kvůli nevhodné teplotě, přílišné vlhkosti/sušině, nevhodné hodnotě pH nebo nedostatku prostoru.
  • žížaly mohou občas vylézt ven: pak si na ně posviťte, protože nemají rády světlo.
  • plíseň v kompostéru: odstraňte všechny plesnivé části a směs důkladně prohrábněte.
  • pokud vermikompostér zapáchá: směs je příliš mokrá (přidejte suchý materiál) nebo máte příliš mnoho bioodpadu (podávejte menší dávky).
  • Pokud vás obtěžuje hmyz, ujistěte se, že je kompostér řádně uzavřen.

Kompostování na zahradě

Pokud bydlíte v domě a máte zahradu, můžete mít kompostovací hromadu přímo tam a budete moci kompostovat více bioodpadu než ve vermikompostéru. Zahradní kompost umístěte do polostínu/stínu. Na slunečním světle by směs příliš rychle vyschla. Typ a velikost kompostéru vybírejte podle množství odpadu, který produkujete.

Pravidla pro kompostování jsou shrnuta tady:

Pokud jste kutil, můžete si klasický zahradní kompostér vyrobit i sami. Podle tohoto návodu si můžete snadno vyrobit domácí dřevěný kompostér:

Co do kompostu nepatří

Ne všechen kuchyňský odpad patří do kompostu. A právě kvalita směsi předurčuje úspěšnost kompostování.

Do kompostu nepatří:

  • zbytky masa a masných výrobků
  • kosti
  • zbytky jídel, která jste uvařili
  • pečivo
  • živočišné a mléčné výrobky
  • zbytky olejů
  • biologicky nerozložitelný odpad
  • dřevotřískové desky, lakované a chemicky ošetřené dřevo
  • nevychladlý popel


Plevel můžete kompostovat, ale je třeba ho nejprve upravit – nasekat a nechat zkvasit ve vodě. Vyhněte se však rostlinám napadeným škůdci a chorobami. Ty by znečistily a znehodnotily celý kompost.

Do kompostu můžete přidat také zkvašený plevel ze zahrady. Vybírejte pouze takový, který je “zdravý”, nakrájejte jej a uvařte ve vodě. Nejčastější plevel na zahradě:

  • Convolvulus arvensis
  • Ostružiník (Rubus hirtus)
  • Stellaria media (Hvězdnice prostřední)
  • Ostrožka plazivá (Elytrigia repens)
  • Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)
  • Břečťan kozí noha (Aegopodium podagraria)
  • Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis)
  • Jednoletá hnízdící rostlina (Erigeron annus)

Odpadu produkujeme opravdu hodně. Všichni. Recyklací a kompostováním organického odpadu však snižujeme procento odpadu, který bude hnít na skládce. A to je něco, nad čím se vyplatí přemýšlet. Kompostujete doma? Nebo o tom uvažujete? Podělte se s námi o zkušenosti!

Předchozí článekZachovejte chladnou hlavu i v extrémních situacích. Co dělat při dopravní nehodě?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno