Přemýšlíte o dalším způsobu, jak pomoci naší planetě? Řešením by mohlo být kompostování kuchyňského odpadu. Tvoří až 50 % komunálního odpadu. Rozklad bioodpadu pomocí mikroorganismů je snadný způsob, jak snížit množství bioodpadu ve vaší domácnosti a vyrobit organické hnojivo, které můžete znovu použít. Jak kompostovat doma?
Bioodpadu z domácnosti se můžete zbavit opravdu snadno. Dřív se kompostovalo pouze na zahradě, takže možnosti byly omezené. Dnes si můžete pořídit kompostér do bytu či na balkon nebo pokračovat v klasickém zahradním kompostování. Kompostováním vracíte přírodě organický materiál, který může podpořit další růst a produkci nových rostlin.
Jak správně kompostovat
Kompost by měl mít několik základních vlastností a složek:
- dusíkatou složku, která se skládá ze zbytků zeleniny, ovoce a květin, ale také například z listů.
- uhlíkatou nebo sušší složku z kousků dřeva, pilin a větviček.
- čím menší díly (správně nakrájené nebo nakrájené), tím rychlejší je proces.
- klíčem k úspěchu je také správná vlhkost, aby kompost nehnil a nevysychal.
- přístup vzduchu větracími otvory
Náš tip: Pokud je směs příliš suchá, zalijte ji. Pokud je příliš mokrá, přidejte do kompostu více suchých částí.
![patricia valerio eV2x6CmfIns unsplash](https://www.inspiri.cz/wp-content/uploads/2021/09/patricia-valerio-eV2x6CmfIns-unsplash.jpg)
Co všechno patří do kompostu
Pokud nechcete, aby váš kompost přišel nazmar, dejte si na třídění bio odpadu opravdu záležet.
- zbytky a slupky z ovoce a zeleniny.
- čajové sáčky a kávová sedlina
- drcené skořápky ořechů a vaječné skořápky
- papír a papírové ubrousky (ne mastné nebo s barevným potiskem).
- tráva, seno, listí, květiny
- piliny, hobliny, nasekané větve
- studený popel z čistého dřeva
Kompost zraje asi 6 měsíců, ale i tak byste ho měli alespoň dvakrát ročně obrátit. Procesu můžete pomoci pomocí mikroorganismů.
Kompostér do bytu
V dnešní době lze kompostovat téměř kdekoli a stačí k tomu kuchyňský kompostér. Možná ho znáte jako vermikompostér. Využívá žížaly k rozkladu organického odpadu a jeho přeměně na kompost.
Domácí kompostér se skládá minimálně ze dvou částí:
- horního koše s perforovaným dnem: je určen pro žížaly a podestýlku z kuchyňského odpadu.
- spodní nádoby, do které se přivádí přebytečná voda
![pexels sippakorn yamkasikorn 3696170](https://www.inspiri.cz/wp-content/uploads/2021/09/pexels-sippakorn-yamkasikorn-3696170.jpg)
Pokud žížaly všechen kompost spotřebovaly, přidejte na něj novou vrstvu potravy, počkejte, až žížaly zalezou do horní části, a můžete odebrat kompost ze dna.
Dobrou zprávou je, že si můžete vyrobit vlastní vermikompostér. Pokud se vám podaří vyrobit designový kousek, můžete jej nechat na balkoně, na chodbě nebo třeba v kuchyni.
Domácí kompostéry s dobrou ventilací nezapáchají a nelétá okolo nich otravný hmyz!
TIP na článek: Jak třídit odpad v domácnosti?
Jak vyrobit domácí kompostér: Výroba vermikompostéru
Výroba kuchyňského kompostéru není složitá. Budete potřebovat:
- 3 kontejnery
- 1 víko
- vrták
- nůž
- roztrhaný papír
- listy
- kuchyňský odpad
- voda
- hlína
- žížaly
Zde je krátký videonávod od organizace Friends of the Earth.
Problémy s vermikompostováním
- žížaly hynou: kvůli nevhodné teplotě, přílišné vlhkosti/sušině, nevhodné hodnotě pH nebo nedostatku prostoru.
- žížaly mohou občas vylézt ven: pak si na ně posviťte, protože nemají rády světlo.
- plíseň v kompostéru: odstraňte všechny plesnivé části a směs důkladně prohrábněte.
- pokud vermikompostér zapáchá: směs je příliš mokrá (přidejte suchý materiál) nebo máte příliš mnoho bioodpadu (podávejte menší dávky).
- Pokud vás obtěžuje hmyz, ujistěte se, že je kompostér řádně uzavřen.
Kompostování na zahradě
Pokud bydlíte v domě a máte zahradu, můžete mít kompostovací hromadu přímo tam a budete moci kompostovat více bioodpadu než ve vermikompostéru. Zahradní kompost umístěte do polostínu/stínu. Na slunečním světle by směs příliš rychle vyschla. Typ a velikost kompostéru vybírejte podle množství odpadu, který produkujete.
Pravidla pro kompostování jsou shrnuta tady:
Pokud jste kutil, můžete si klasický zahradní kompostér vyrobit i sami. Podle tohoto návodu si můžete snadno vyrobit domácí dřevěný kompostér:
Co do kompostu nepatří
Ne všechen kuchyňský odpad patří do kompostu. A právě kvalita směsi předurčuje úspěšnost kompostování.
Do kompostu nepatří:
- zbytky masa a masných výrobků
- kosti
- zbytky jídel, která jste uvařili
- pečivo
- živočišné a mléčné výrobky
- zbytky olejů
- biologicky nerozložitelný odpad
- dřevotřískové desky, lakované a chemicky ošetřené dřevo
- nevychladlý popel
![gabriel jimenez jin4W1HqgL4 unsplash](https://www.inspiri.cz/wp-content/uploads/2021/09/gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash.jpg)
Plevel můžete kompostovat, ale je třeba ho nejprve upravit – nasekat a nechat zkvasit ve vodě. Vyhněte se však rostlinám napadeným škůdci a chorobami. Ty by znečistily a znehodnotily celý kompost.
Do kompostu můžete přidat také zkvašený plevel ze zahrady. Vybírejte pouze takový, který je „zdravý“, nakrájejte jej a uvařte ve vodě. Nejčastější plevel na zahradě:
- Convolvulus arvensis
- Ostružiník (Rubus hirtus)
- Stellaria media (Hvězdnice prostřední)
- Ostrožka plazivá (Elytrigia repens)
- Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)
- Břečťan kozí noha (Aegopodium podagraria)
- Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis)
- Jednoletá hnízdící rostlina (Erigeron annus)
Odpadu produkujeme opravdu hodně. Všichni. Recyklací a kompostováním organického odpadu však snižujeme procento odpadu, který bude hnít na skládce. A to je něco, nad čím se vyplatí přemýšlet. Kompostujete doma? Nebo o tom uvažujete? Podělte se s námi o zkušenosti!