Jak správně ve třech bodech zařídit spižírnu

0

Ať už máte doma špajzku nebo spíž, důležité je mít ji správně zařízenou. Správná organizace totiž usnadní přípravu pokrmů, ba dokonce může prodloužit i trvanlivost surovin. A k tomu všemu vám dopomůže pár snadných triků.

Plánovaná spižírna

Pokud ještě spíž nemáte a teprve si ji plánujete zřídit, máte obecně dvě možnosti. Buď si vystačíte s klasickými policemi připevněnými ke zdi, nebo naopak s uzavíratelnou skříní. Tak či onak, volba se předně odvíjí od vašich prostorových možností. Ne každý má špajzovou místnost s policemi, ale i v malé kuchyni si můžete hravě v koutě z pár poliček špíz vytvořit. V takovém případě ale dbejte na dostatečnou vzdálenost od zdroje tepla, tedy sporáku, a také se vyhněte přímému slunci. Také se vyplatí police potáhnout papírem či odlepovací tapetou. Kdyby se vám občas něco rozlilo, materiál tím nepoškodíte a jednou za čas můžete mít spíž zase jako novou.

Organizace na hlavním místě

Abyste ušetřili drahocenný čas nebo si prostě jen vaření pokaždé užili bez přeskládávání jednotlivých surovin, musíte spížku vhodně uspořádat. Ne každému se poštěstí, že má dostatek místa na to, aby každá potravina měla jen své místo a byla dobře viditelná. Spíše se budete potýkat s tím, že jednotlivé věci budou zakrývat jiné. V takovém případě patří sice zřejmé, ale mnohdy opomíjené pravidlo: k ruce patří věci, které používáte nejčastěji a dozadu zase ty, které přijdou na řadu jen občas. V praxi to může vypadat tak, že suroviny, které využíváte denně k přípravě snídaní či obědů, zaujmou první řadu v úrovní očí. Ranní cereálie, koření, med, vajíčka či olej proto budete mít po ruce okamžitě. Trvanlivé potraviny jako jsou konzervy, zásoby cukru či mouky, kompoty a marmelády vám pak nebudou překážet v každodenním užívání. Bude stačit, když zaujmou až druhou řadu, nebo poputují na horní police.

Správné skladování a jeho benefity

V první řadě je potřeba mít na paměti teplotu, která ve spíži vládne. U podlahy je obecně chladněji, tam najdou své místo třeba brambory či mléko. Druhá věc je správné uzavírání obalů. Skřipce a plastové zipy vám pomůžou udržet obsah otevřených obalů svěží po delší dobu. Ideální variantou ale je, že veškeré suroviny, které to umožňují, přesypete do plastových či skleněných dóz s pevným uzávěrem. Nezapomeňte si je ale nadepsat, abyste nesladili těstoviny nebo nesolili čaj. Pro ty menší zvolte košíky či plastové krabičky.

300x300-products-1416408011.gif

Díky ideálnímu zorganizování a uchovávání potravin už se vám nestane, že rukávem zavadíte o papírový obal od mouky, která se rozsype všude kolem. Ani že od plotny poběžíte do špajzu pro zapomenutá vejce, ale budete je marně hledat. Odteď už bude vaření jen samý úspěch!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here