Jedlé kaštany: Jak je správně upéct v troubě i na pánvi?
J

Kaštany jistě všichni dobře znáte jako dekoraci, kterou jste jako malí sbírali na výrobu zvířátek. Možná vás tehdy nenapadlo, že kaštany mohou být také skvělou pochoutkou pro dlouhé zimní večery. Jediný rozdíl je v tom, že tzv. koňské kaštany se používají k dekoraci a jedlé kaštany k přípravě chutného jídla plného vitamínů.

Kaštany patří k nejstarším stromům na světě a kdysi se používaly jako platidlo. Pocházejí z Malé Asie, odkud se postupem času rozšířily do celé Evropy. K nám je přivezli Turci při svých nájezdech na naše území.

Malý klenot plný vitamínů a minerálů

Jistě vás nepřekvapí, že kaštany obsahují nespočet vitamínů a prospěšných látek. Na druhou stranu může někoho překvapit vysoký podíl vitaminu C, který lze přirovnat k céčku v citronech.

Jaké další vitamíny a minerály kaštany obsahují?

Kaštany jsou plné minerálů, jako je železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, mangan, měď, zinek a selen. Obsahují také betakaroten, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, omega 3 a omega 6 kyseliny, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla.

Náš tip: Jedlé kaštany mají podobné účinky jako ořechy. Proč jíst ořechy?

Obsahují také antioxidant tanin, který je skvělým bojovníkem proti rakovině. Pokud si například večer rádi pochutnáte na kaštanech, nemusíte ničeho litovat. Nemají téměř žádné kalorie a dokonce obsahují pouze 3 % tuku a žádný cholesterol.

Kaštany pro paměť, srdce a trávení

Nejde jen o vitaminy nebo minerály, ale kaštany mají příznivé účinky i na další oblasti lidského zdraví.

Mezi tyto příznivé účinky patří:

  • zdravější vlasy, kůže, srdce, mozek a krevní oběh,
  • vyplavování jedů z jater,
  • podpora trávení, zmírnění chudokrevnosti nebo bolestí hlavy,
  • potlačení únavy, nespavosti nebo deprese,
  • podporuje imunitu a zlepšuje paměť,
  • vhodné pro celiaky a osoby trpící srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem.

Tipy a triky, jak chutně připravit kaštany doma

Jedlé kaštany se dají připravovat různými způsoby, ale nejlepší jsou pečené v troubě nebo na pánvi.

Jak připravit pečené kaštany v troubě

Kaštany si můžete nasbírat sami nebo si je můžete koupit již připravené v obchodě. Při vlastním sběru dávejte pozor, abyste si je nespletli s koňskými kaštany.

Takto nasbírané kaštany omyjte a opatrně je na vypouklé straně příčně kolmo nařízněte. Řez by měl být hluboký přibližně 2 cm a slouží jako prevence. Pokud by kaštany nebyly nakrájeny, mohly by při pečení explodovat.

Pokud se vám zdají příliš tvrdé, namočte je před pečením na několik hodin do vody, aby změkly. Poté je důkladně osušte. Mezitím předehřejte troubu na 200–210 °C a kaštany položte na plech řeznou stranou nahoru. Během pečení je občas promíchejte, aby se zbytečně nepřipálily.

Kaštany pečte asi 10 až 20 minut v závislosti na velikosti plodu. Hotovost kaštanů poznáte podle tmavnutí a praskání slupky. Když jsou kaštany hotové, oloupejte je ještě horké, protože po vychladnutí se loupou mnohem hůře.

Náš tip: Jak vyčistit troubu?

Jedlé kaštany na pánvi

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, připravte si lahodné kaštany na pánvi. Kaštany je třeba nakrájet a ponořit do vody, aby trochu změkly.

Pro samotné pečení zvolte pánev se silným dnem. Takto připravené kaštany opečte na mírném ohni. Kaštany je nutné občas promíchat a protřepat. To proto, aby se nepřipálily.

Vaření kaštanů na pánvi trvá asi 10 minut, takže je to opravdu rychlý a snadný recept. Kaštany jsou hotové, když se kolem nich začne šířit krásná pronikavá vůně. Pečené kaštany budou navíc prskat a slupka bude přiměřeně zhnědlá.

Přejeme vám dobrou chuť!

Nové články

Podobné články

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno