Jak naložit kuřecí maso + ověřené recepty na marinád
J

Sezóna grilování je v plném proudu. A pokud zrovna hledáte odpověď na otázku, jak naložit kuřecí maso, aby bylo šťavnaté a jemné, tady ji najdete. A to rovnou s recepty na ty nejlepší marinády.

Letní období vybízí k pobytu na čerstvém vzduchu. A jak si ho lépe užít než s perfektně propečeným masem na talíři? Jestli milujete vaření stejně jako ochutnávání, určitě chcete vědět, jak připravit kuřecí maso tak, aby výsledek byl křehký a šťavnatý. Celá magie začíná naložením masa, tak se to pojďte naučit. Naložené kuřecí pak nemusí nutně jen na gril, skvěle bude chutnat i z trouby.

Proč maso marinovat?

Přemýšleli jste nad tím, proč vlastně nestačí maso jen osolit a okořenit, než ho hodíte na gril nebo do trouby? Marináda maso totiž nejen ochutí, ale postará se také o to, aby zkřehlo a výsledný pokrm tak byl mnohem chutnější.

Základní složky marinády na kuřecí maso

Aby maso získalo lahodnou chuť a zkřehlo, používají se tři základní složky, které slouží jako základ téměř každé marinády. Konkrétně jde o olej, sůl a koření a o kyselou složku.

  • Olej slouží nejen k tomu, aby se maso nepřipalovalo, také umožňuje spojení chutí soli a koření, a jejich prostoupení do masa. Použít můžete olivový olej, stejně jako řepkový, slunečnicový i další rostlinné oleje a různé ochucené bylinkové oleje.
  • Sůl a koření se starají o to, aby maso mělo takovou chuť, jakou preferujete. Zatímco koření vždy přijde už do marinády, u soli se názory rozchází. Jedna strana si stojí za tím, že se maso solí až těsně před přípravou, aby se nevysušilo, druhá strana solí už během nakládání. Sami si proto vyzkoušejte, co vám více chutná. S kořením a bylinkami se nebojte zkoušet různé kombinace, vždy ale dbejte na to, aby se jednotlivé druhy doplňovaly a netloukly se. Méně je v tomto případě více. Pozor jen u česneku, který se velmi snadno připaluje. U něj uděláte lépe, když ho do marinády utřete, případně ho před tepelnou úpravou vyndáte.
  • Kyselá složka v marinádě slouží k tomu, aby maso zkřehlo a také zvýrazní jeho chuť. Nejčastěji se používá ocet, víno, kefír, jogurt, ale i citrónová nebo jiná ovocná šťáva.
shutterstock 1060609166

K tomuto základu pak můžete podle chuti přidávat další složky, jako jsou například ořechy, med, sójová omáčka i další přísady. Vždy záleží, jaké chutě preferujete.

TIP: A protože pravidla jsou od toho, aby se porušovala, můžete vyzkoušet i marinování nasucho. V takovém případě smíchejte sůl s třtinovým cukrem (v poměru 2:1), přidejte koření podle chuti, potřete směsí maso a nechte působit minimálně 1 hodinu.

Čtěte také: Medvědí česnek: Účinky, skladování i recepty

Jak dlouho maso marinovat?

Možná máte zafixované, že čím déle bude maso naložené, tím lépe bude chutnat. I když to působí logicky, není to pravda. Delší doba marinovaní neznamená, že se chuť dostane hlouběji do masa. Stále bude hlavně na povrchu. O to, aby se dostala chuť hlouběji, se stará hlavně sůl, která uvolňuje svalová vlákna. Nezapomeňte ale na to, že když jí použijete moc, maso nebude tolik šťavnaté. Také delší marinování s kyselou složkou mění texturu masa a způsobuje jeho vysušení.

Kuřecí maso stačí nechat naložené 5 až 6 hodin, v případě, že používáte kyselou složku, nemarinujte déle než 10 hodin. Pokud víte, že maso bude v marinádě déle, přidejte kyselou složku až přibližně hodinu před grilováním.

V případě marinád bez kyselé ingredience můžete maso nechat naložené i 24 hodin. Kdyby vám například nevyšlo grilování kvůli nezdaru počasí, je maso použitelné i po delší době, nikdy by ale nemělo být naložené déle než 48 hodin.

Aby bylo maso co nejchutnější

Výslednou chuť masa ovlivňují i zdánlivé maličkosti. Jestliže si protrpíte na perfektní chuť, doporučujeme dodržet následující tipy:

  • Vyndejte kuřecí maso z lednice přibližně hodinu před marinováním, aby získalo pokojovou teplotu. Kdyby bylo příliš studené, mohlo by následkem teplotního šoku ztuhnout.
  • Po vyndání z lednice maso omyjte pod studenou tekoucí vodou a následně ho osušte papírovou utěrkou tak, aby na něm nezůstala voda.
  • Marinujte ve vhodné nádobě, ve které se spojí aroma a všechny chutě. Nejlepší volbou jsou nádoby z nereaktivních materiálů, tedy skla, plastu nebo keramiky. Klidně postačí i mikrotenový sáček nebo potravinářská folie. Naopak není vhodná kovová miska, protože by kuřecí maso mohlo získat kovovou pachuť. Úplně nejlepší je, když je nádoba uzavíratelná a zamezí tak přístupu vzduchu, a to z jednoho prostého důvodu, vzduch totiž napomáhá rychlejšímu rozkladu masa, což rozhodně nechceme.
  • Maso v marinádě nemá plavat, ale mělo by v ní být obalené celé. Z tohoto hlediska je marinování v sáčcích nejjednodušší a nejúspornější, co se spotřeby marinády týká.
shutterstock 1745749157

Jaké části kuřete marinovat

Marinovat můžete všechny části kuřete. Rozdíl pak bude především v čase marinování, i v receptech na marinádu. K částem s kůží se vyloženě hodí recept s medem, který na povrchu zkaramelizuje a postará se o křupavou kůrčičku. Na kuřecí prsa jsou zase jako dělané jogurtové marinády s bylinkami. Zatímco kuřecí stehna nebo křídla můžeme marinovat delší dobu, prsa by se při delším marinování vysušila.

Čtěte také: Grilovací sezóna neexistuje. Jaké grily vytáhnout i v zimě?

Jak naložit celé kuře

Nechcete troškařit a chcete si připravit rovnou celé kuře? V takovém případě použijte solný roztok, do kterého maso před tepelnou úpravou ponoříte. Díky tomu maso zkřehne, zkrátí se doba grilování a také bude krásně šťavnaté.

Recept na solný roztok

Příprava solného roztoku není nic složitého. Stačí k tomu pouze voda a sůl v poměru 16:1, tedy 100 g soli na 1 600 ml vody. Omyté kuře pak do roztoku celé ponořte. V lednici ho nechte odpočívat ideálně 10 až 12 hodin. Po vyndání nezapomeňte kuře znovu opláchnout.

Kuře naložené v solném roztoku můžete 1 až 2 hodiny ještě klasicky marinovat, jediný rozdíl je v tom, že do připravené marinády už nedávejte sůl, aby výsledný pokrm nebyl přesolený.  

TIP: Do solného roztoku vždy nakládejte čerstvé kuře, s rozmrazeným nikdy nedosáhnete tak dobrých výsledků.

Čtěte také: Elektrické grily pro zdravou přípravu šťavnatých pokrmů

Tipy pro bezpečnou přípravu kuřecího masa

Že syrové kuřecí maso obsahuje bakterie, které mohou způsobit nepříjemné trávicí potíže, asi nikoho nepřekvapí. Přesto je lehké zapomenout na základní pravidla bezpečné manipulace s masem. Pojďme si je tedy připomenout:

  • Na přípravu masa používejte vždy samostatné prkénko i ostatní kuchyňské náčiní.
  • Po manipulaci s masem vždy dobře umyjte ruce, abyste bakterie neroznesli po zbytku kuchyně.
  • Kuře nechte marinovat v ledničce, aby se vlivem tepla nezačalo kazit.
  • Maso vždy důkladně tepelně upravte.

Nejlepší marinády na kuřecí maso

Teorii máte v malíku, tak si to pojďte rovnou vyzkoušet pěkně v praxi. Připravili jsme si pro vás ty nejchutnější marinády na kuřecí maso, které nadchnou milovníky jemných chutí, i ty, kteří se nebojí ostřejších pokrmů. Pojďte s námi naložit kuřecí maso jako profík!

Medová marináda na kuřecí maso

Marináda s medem se hodí na všechny části kuřecího masa. Nejlépe pak vynikne na křídlech nebo stehnech. Krustička ze zkaramelizovaného medu, která vznikne na kůži během grilování, je totiž naprosto neodolatelná. Maso nechte v marinádě naložené maximálně přes noc.

Suroviny:

  • 4 lžíce sójové omáčky,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 3,5 lžíce medu,
  • 4 stroužky česneku (možno nahradit lžičkou sušeného česneku),
  • ½ lžičky mletého pepře,
  • 2 lžičky soli,
  • 2 lžičky citrónové šťávy,
  • chilli paprička (pokud máte rádi pikantní chutě).                            

TIP: Pro ještě chutnější a křupavější kůrčičku potírejte marinádou kuře i během grilování.

Domácí BBQ marináda na kuřecí křidélka

S touhle americkou klasikou zabodujete při přípravě šťavnatých kuřecích křidélek. S kupovanou marinádou se to nedá srovnávat! Připravená BBQ marináda vám navíc v lednici vydrží až 3 měsíce.

Suroviny:

  • 500 ml rajčatové passaty,
  • 3 lžíce třtinového cukru,
  • 3 lžíce medu,
  • 60 ml jablečného octa,
  • 1 lžíce rumu (tmavého),
  • 2 lžíce worcestrové omáčky,
  • 2 lžičky uzené papriky,
  • 1 lžička chilli,
  • 4 stroužky česneku (nebo lžička sušeného česneku),
  • 1 lžička kouřové soli.

Marináda s čerstvými bylinkami

Pokud hledáte nejlepší marinádu na kuřecí prsa nebo stehenní řízky, právě jste ji našli. Protože v sobě nemá kyselou složku, můžete maso nechat naložené klidně 24 hodin. Běžně ale postačí kuře nechat v lednici přes noc. Množství marinády postačí na kilo masa.

Suroviny:

  • ½ hrnku olivového oleje,
  • čerstvé nasekané bylinky podle chuti (vhodná je bazalka, petrželka, rozmarýn i třeba tymián),
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžičky soli,
  • ½ lžičky pepře.

TIP: Tento recept se skvěle hodí i na kuřecí kousky do zeleninového salátu. Případně výborně chutná s opečenou bagetkou doplněnou stejnými bylinkami jako jsou v marinádě.

Marináda na kuře po asijsku

Máte rádi trochu exotičtější chutě? V tom případě zkuste tuhle asijskou marinádu na kuře, která je příjemně pikantní. Směs je vhodná na prsa a stehenní řízky, které v ní stačí marinovat jen několik hodin.

Suroviny:

  • 4 lžíce sladké sójové omáčky,
  • 1 lžíce chilli omáčky,
  • 4 lžíce kokosového mléka,
  • kousek nastrouhaného (nebo sušeného) zázvoru,
  • šťáva z ½ pomeranče,
  • 2 stroužky česneku,
  • špetka skořice,
  • špetka mletého badyánu,
  • špetka semínek fenyklu,
  • špetka mletého hřebíčku,
  • 2 lžičky soli,
  • ½ lžičky mletého pepře.

Jak na samotné grilování

Ani sebelepší marináda nezachrání maso, které nebude připravené dobře. Tak na to myslete, než se dáte do grilování. Pokud připravujete kuřecí maso bez kosti, tedy kuřecí prsa nebo stehenní řízky, bude stačit kratší doba přípravy masa. Kdybyste maso na grilu nechali moc dlouho, bude zbytečně přesušené.

Tepelná úprava masa s kostí (křídla nebo paličky) zabere o trochu více času. Nedostatečně propečené kuře by vám mohlo způsobit zdravotní potíže, o což asi nikdo nestojí.

Univerzální čas grilování neexistuje. Vždy záleží na teplotě grilu i na části kuřete, kterou připravujete. Proto doporučujeme maso kontrolovat, než to trochu dostanete do ruky a budete čas lépe odhadovat.

shutterstock 1930120094

Tipy pro nejchutnější výsledek:

  • Maso vždy pokládejte na čistý rozpálený rošt, který je lehce potřený olejem. Díky tomu se maso nepřichytí.
  • Nechcete, aby z masa vytekla šťáva? Nikdy do něj při manipulaci nepíchejte vidličkou. Používejte vždy obracečku.
  • Pokud chcete mít jistotu, že je maso propečené i uvnitř, použijte teploměr na maso.

A teď už nezbývá než si skočit pro kus kuřecího masa, potřebné ingredience, a pozvat rodinu a přátele na pořádnou grilovačku!

Magda Petříčková
Magda Petříčková
Jsem freelance copywriterka, vášnivá čtenářka, pěstitelka rostlin a milovnice útulkových psů. Svými texty usnadňuji život čtenářům v řadě odvětví – od těch, ke kterým můžu přidat osobní zkušenost, až po ta, kde dané téma projedu skrz na skrz důkladnou rešerší, abyste vy už nemuseli. Když nejsem u klávesnice, toulám se přírodou, opakovaně hledám něco dobrého v lednici, i když tam nebylo nic ani poprvé, nebo čtu chytré knížky i brak.

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here