7 tipů, jak si doma vytvořit příjemnou podzimní atmosféru
7

Působí na vás nedostatek slunce depresivně? Nenechte si kazit náladu a užijte si naplno i deštivé dny. Není to žádná věda!

S létem jsme se už rozloučili a je na čase přivítat podzim. Příroda začíná odpočívat, a to samé bychom měli dělat i my. A protože doma teď budete trávit přeci jen víc času, určitě se vyplatí si to tam vyzdobit tak, abyste se cítili dobře, i když venku leje jako z konve. Jak si tedy připravit domov na podzim a vytvořit si v něm hřejivou atmosféru, do které se budete rádi vracet? Máme pro vás několik jednoduchých tipů.

1.   Ukliďte si

Nepopulární rada? Věřte nám, že těch pár hodin strávených úklidem se vám vrátí v podobě domácí pohody. Nepořádek na lidskou psychiku nepůsobí vůbec dobře. Takže se s chutí vrhněte na vyřazování nepotřebných věcí, které vám už stejně nepřináší radost, umyjte okna, setřete prach a pak už si užívejte klidu. No nevypadá to lépe?

2.   Zkuste terapii světlem

Dny se krátí a světla je čím dál méně. Ideální čas vytáhnout dekorační světýlka a vyzdobit si jimi interiér. Kromě různých LED žároviček můžete světlo suplovat i hezky po staru – svíčkou. A že máte krb? V tom případě nemusíte nad ničím přemýšlet (snad jen nad možným příslušenstvím) a rovnou v něm zatopte.

3.   Vyzdobte si byt

Jak se doma cítit ještě lépe? Vyzdobte si interiér podle svých představ. Ideální jsou přírodní dekorace, které působí harmonickým dojmem a vynahradí vám skutečnost, že do přírody teď nechodíte tak často. Navíc i samotné tvoření zaměstná mysl a budete se díky němu cítit lépe. Přečtete si několik tipů na DIY podzimní dekorace, které můžete tvořit klidně i s dětmi.

4.   Vytvořte si svůj hygge koutek

Pohodlné polštářky, huňaté deky, tlusté ponožky, oblíbená kniha a šálek horkého čaje nebo kakaa. Tak zní návod na spokojený život podle Dánů, kteří tomu říkají hygge. Pokud máte možnost vytvořit si svůj relaxační koutek, kde vás nikdo nebude rušit, neváhejte a udělejte to. Někdy je prostě skvělé trávit čas o samotě v doprovodu oblíbených knižních nebo filmových hrdinů. Ani tady nezapomeňte na osvětlení. Ideální je tlumené teplé světlo. Zapálit si ale také můžete voňavé svíčky, které relaxaci ještě prohloubí.

alex geerts NuO6iTBkHxE unsplash

5.   Provoňte si byt

Jak už jsme nakousli v předchozím odstavci, vůně na naši psychiku působí velmi silně. Svěží a lehké letní vůně nechávají místo teplým, sladkým i lehce kořeněným vůním podzimu. Skvěle se hodí lesní vůně jako dřevo a jehličí, ovocné vůně i třeba různé čaje. Provonět byt si můžete pomocí svíček i esenciálních olejů. Ty navíc můžete nakapat i do zvlhčovače vzduchu. S topnou sezónou se vlhkost v bytě výrazně snižuje a zvlhčování má příznivý vliv i na naše sliznice.

6.   Vylaďte barvy

Teplé a přírodní tóny zútulní každý domov. A navíc vás to bude stát jen pár korun. Vyladit si do podzimních barev můžete dekorační polštářky, ubrusy, prostírání i třeba povlečení nebo přehoz přes postel či gauč. Pokud to berete s výzdobou opravdu vážně, můžete podle ročních období měnit třeba i závěsy. Těžší závěsy navíc dobře izolují chlad od oken, takže spojíte příjemné s užitečným.

7.   Odpočiňte si

No vážně. Když si vyhradíte čas na relax, budete se cítit mnohem lépe. Jestli budete odpočívat s knížkou v ruce nebo spíš aktivněji, je už na vás. Prostě si najděte něco, u čeho si vyčistíte hlavu a doplňujte si tím energii i během krátících se dní.

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here