Z jakého materiálu by měly být vaše hrnce?

0

I když se to na první pohled nezdá, vybrat správný hrnec na vaření je umění. Takže abyste si mohli dosyta užívat dobrého jídla, je potřeba při výběru nešlápnout vedle. Stačí se ale především orientovat v materiálech.

Jaké hrnce vůbec potřebujete?

Pokud nechcete kupovat hned početnou sadu, měli byste si vystačit s třemi nádobami. Tou první je hrnec o objemu 2-3 litry, druhou představuje kastrol s širší základnou pro rychlejší a rovnoměrné uvaření a třetí je rendlík, čili malý kastrůlek. S takovou výbavou si poradíte i s obědem pro celou rodinu.

V hlavní roli: materiál

V případě hrnců existuje několik materiálů, které dokonalé kulinářské schopnosti ovlivňují. Navíc záleží i na typu varné desky, kterou máte doma. Ne na každou se totiž hodí každý materiál.

V peci vypálený, na pečení ideální

V poslední době jsou velmi oblíbené keramické hrnce. Ustojí totiž značně vysoké teploty, dokonce až do 450°C. Proto se perfektně hodí na dlouhé dušení i pečení, při kterém se pokrmy nepřipálí. Nepřilnavý povrch je zároveň odolný vůči poškrábání, a nádobí tak vyniká snadnou údržbou. Zároveň ale musíte počítat s tím, že keramický hrnec musíte před použitím pokaždé vymazat trochou tuku. Kuchyni zcela bez tuku tak nečekejte. Používat ho ale můžete na všechny typy desek, kromě indukční. V takovém případě budete potřebovat i protektor.

14dílná sada hrnců Royalty Line RL-ES1014C s keramickým povrchem - BURGUNDY
14dílná sada hrnců Royalty Line RL-ES1014C s keramickým povrchem – BURGUNDY

Nádobí pro všechny sporáky

Na všechny typy ploten, včetně těch indukčních, můžete bez obav používat litinové hrnce. V těch si dobře uvaříte, upečete i podusíte. Litinový hrnec je ale obzvlášť mistrem v dlouhém a pomalém vaření. Skvěle rozloží a nahromadí teplo, takže připravíte guláš jedna báseň. A aby toho nebylo málo, litina je také velmi odolná vůči tlaku a mechanickému poškození. S tím ale souvisí i vyšší hmotnost a křehkost. Takže pokud doma po sobě občas házíte nádobí, to litinové raději vynechte.

Punc luxusu ve vaší kuchyni

Pokud byste chtěli něco opravdu exkluzivního, potřebujete měděné hrnce. Vypadají totiž naprosto dokonale a také se v nich dobře vaří. Skvěle totiž vedou teplo a stejně dobře se dovedou i ochladit. Za parádu si ale také něco připlatíte. Navíc pro vás může být nevýhodou i to, že se měděný hrnec nesmí mýt v myčce. Přesto ale zůstává jedničkou mezi šéfkuchaři. Kromě jiného totiž měď vlivem teploty mění barvu, takže každý michelinský kuchař podle toho pozná, jak je na tom připravované jídlo.

Hlavně si to špatně nezavařit

Pokud chcete kromě vaření a dušení také občas něco zavařit, vsaďte na nerezové hrnce. Ty kromě univerzálního použití také snadno umyjete. A to i když v nich budete smažit. Dokonce i na indukčních deskách. Myslete ale na to, že nerezový hrnec musí být opravdu kvalitní, aby se z něho neuvolňovaly škodlivé látky. Obecně platí, že čím těžší nádobí, tím je kvalitnější. Jeho nevýhodou ale je barevná nestálost. Ta je dána chemickými reakcemi nerezu a soli, které tak vytváří na povrchu tmavší tečky. Nemusíte se ale bát, nerez neváže pachy, takže kvalita pokrmu nebudete tímto ovlivněná.

KitchenAid hrnec KCPI40CRER 3,8 l
KitchenAid hrnec KCPI40CRER 3,8 l

Estetika, která je funkční

Co takhle připravit jídlo a rovnou ho v nádobě i servírovat? Se skleněným nádobím žádný problém. Vypadá totiž hezky a na stole se bude vyjímat. Sklo se využívá především pro výrobu zapékacích mís a hrnců, protože odolává vysokým teplotám. Vyhněte se ale indukčním deskám. S těmi nekamarádí. Kromě této nevýhody hrozí ještě jedna, a tou je samozřejmě prasknutí. To může způsobit prudká změna teploty, například když po pečení skleněný hrnec položíte na studený povrch.

Dlouhodobá investice

Naopak vůči změnám teploty zůstává imunní smaltovaný hrnec, který dobře snáší vysoké i nízké teploty. Zároveň teplotu dlouho udrží, čímž umožňuje i dlouhodobé uchování aroma jídel. A když se smaltovanými hrnci budete vhodně zacházet, vydrží vám roky. V opačném případě nádobí raději vyhoďte. Poškozený smalt totiž může uvolňovat částečky kovu do jídla, což se odrazí nejen na jeho kvalitě, ale v horším případě i na zdravotní nezávadnosti. Pokud ale k žádnému poškození nedojde, nemáte se čeho bát. Smalt sám o sobě zdraví v žádném případě neškodí.

KitchenAid hrnec KCPI40CRER 3,8 l
KitchenAid hrnec KCPI40CRER 3,8 l

Pro milovníky vaření bez tuku

Pokud zásadně nechcete při přípravě jídel používat tuk, jsou pro vás jako dělané titanové hrnce. Ty mají navíc vysoce nepřilnavý povrch, takže snadná údržba je samozřejmostí. Kromě toho je povrch titanového nádobí značně odolný, takže ani kovovým příslušenstvím ho nepoškodíte. Samozřejmě není řeč o ostrém náčiní. Titan se velice rychle rozpálí a udržuje teplotu po dlouhou dobu. Nevýhodou titanového hrnce tak může být snad jen to, že si za něj trochu připlatíte. Investice je to ale dobrá, protože vám vydrží klidně desítky let.

Titano rendlík 20/11cm
Titano rendlík 20/11cm

Aby byl hrnec úplný

Na závěr už je potřeba jen připomenout, že každý hrnec budete potřebovat občas přikrýt. Ať už při samotné přípravě jídla, nebo při jeho uchovávání. A k tomu nepotřebujete nic jiného než poklici. Nejlepší variantou, u které nemůžete udělat chybu, jsou poklice ze skla či nerezu. Oba materiály mají v tomto případě opět svá specifická pro. Díky skleněné pokličce uvidíte, co se v hrnci děje v průběhu vaření. Nerezová poklička zase vydrží mnohem vyšší teploty a při jejím poškození nehrozí střepy. Dobrou volbou jsou i poklice z mědi, u kterých ale zase platí, že jsou náročnější na údržbu. No a litinové pokličky si s radostí odpusťte, jsou příliš těžké a mohou i snadno prasknout.

300x300-products-1416408011.gif

Teď už víte všechno podstatné, takže hurá do kuchyně. Vařte, pečte, duste, ale hlavně si pak jídlo náležitě vychutnejte!

 

Z jakého materiálu by měly být vaše hrnce?
4.6 (92.26%) 31 votes

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here