Klíčky můžeme bez debat zařadit mezi superfoods. Jsou malé, ale obsahují toho zatraceně hodně. Proč byste je měli pravidelně jíst i vy?
Kupujete si různé potravinové doplňky, abyste dohnali deficit minerálů a vitamínů? Co to zkusit jinak? Přírodně a levně. Stačí k tomu hrstka semínek, sklenice, voda a pár dní času. Vypěstujete nejen klíčky, ale také zdravý návyk, za který vám tělo poděkuje.
Čím jsou klíčky prospěšné tělu?
Klíčky jsou neskutečnou zásobárnou prospěšných látek. Když semínko probudíte k životu, vzroste v něm počet vitamínů (A, B, C, E), vznikají mastné kyseliny a aminokyseliny, a složité cukry se rozloží na jednoduché. Výhonky také obsahují minerály jako vápník, fosfor, železo, hořčík a další, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Klíčky jsou navíc plné bílkovin, které jsou pro tělo stravitelnější než ty živočišné. Dále obsahují řadu enzymů a stopových prvků. To už stojí za řeč, nemyslíte?
Hrst klíčků vydá za pořádnou hromadu dozrálých plodin. Jejich konzumace výrazně posiluje imunitu, usnadňuje vstřebávání bílkovin a funguje jako prevence před spoustou nemocí, včetně těch civilizačních.
Jaká semínka můžeme naklíčit?
Naklíčit jde skoro cokoli. Hlavně, aby semínka byla nepoškozená a bez chemického ošetření. Nejlépe uděláte, když si je koupíte v BIO kvalitě. Raději ale kupujte opravdu jen semena, která jsou k tomu určená, protože některé klíčky jedlých plodin bývají i tak jedovaté!
Nejrychleji klíčí ředkvičky, oves, slunečnicová, hořčičná a sezamová semínka. Obvykle jim to trvá od 2 do 3 dnů. 3 dny na klíčení potřebuje i cizrna, hrách, pohanka a oves. Za 4 dny pak vyklíčí čočka, mungo fazole, vojtěška a řeřicha.
Jak na přípravu klíčků
Ke klíčení můžete použít obyčejnou sklenici překrytou gázou, PET flašku, do které uděláte otvory, aby do ní šel vzduch, nebo lze pořídit nakličovací misku, která je pro to přímo určená. A jak na samotné klíčení?
- Semínka pořádně propláchněte studenou vodou, nasypte do nádoby a zalijte vodou (přibližně v poměru 1:3). Nejlepší je odstátá nebo vychladlá převařená voda. Takto je nechte přes noc nabobtnat, ideálně na teplém a tmavém místě.
- Ráno pak semínka propláchněte, nechte okapat a vraťte do nádoby, kterou necháte opět na tmavém místě bez přímého slunce. Proplachujte je dvakrát denně, dokud nezačnou klíčit.
- Důležité je, aby semínka nestála ve vodě, protože v této fázi jsou náchylná k hnilobným procesům a tvorbě plísní. Ve vodě by se také mohly množit nežádoucí mikroorganismy. Proplachování a okapávání je základ úspěšného klíčení. Žádná zkratka tady není.
- Na chvíli můžete klíčky dát na parapet, aby načerpaly síly. Ale moc světla vede k tomu, že začnou růst lístky a chuťově nebudou už tak dobré.
- Podle vybrané plodiny budete mít klíčky připravené konzumaci během 2 až 6 dní. Nejlepší je zkonzumovat je do 3 dnů nebo je skladovat v lednici.
Jak klíčky konzumovat
Klíčky můžete zobat jen tak, nebo je přidat do zeleninových i těstovinových salátů, kde dodají příjemnou křupavost. Stejně tak je využijete v asijské kuchyni nebo do polévek. Cizrnové klíčky se hodí do hummusu, hráškové pak do pomazánek. Klíčky ředkvičky a hořčice jsou dost pikantní, takže je stačí dát jen na čerstvý chleba s máslem. Klíčky jsou prostě skvělé k experimentování.