S blížícími se Velikonocemi se vždy pojí plánování jídelníčku. Připravili jsme pro vás chutné recepty, od tradiční velikonoční nádivky až po chutnou špenátovou polévku, která je ideální na Zelený čtvrtek. Připravte se na ty nejlepší Velikonoce s těmito skvělými recepty, které si zamiluje celá vaše rodina.
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka je bezpochyby jedním z tradičních velikonočních pokrmů. Obvykle se podává po půstu na Velký pátek.
Budeme potřebovat:
- 1PL sádla
- 10 ks rohlíků
- 50 g petrželové natě
- 10 ks vajec
- 500 g uzeného masa
- 200 ml mléka
- Sůl
- Koření
Postup:
Nejprve nakrájejte rohlíky a uzené maso na malé kousky. Z rohlíků odstraňte konce. Petrželku nakrájejte nadrobno. Rozklepněte 10 vajec a oddělte žloutky od bílků. Nakrájené rohlíky zalijte vývarem a mlékem, aby změkly. Rohlíky dobře promíchejte. Poté přidejte petrželku. Do žloutků přidejte koření a sůl a směs nalijte na rohlíky. Nezapomeňte na uzené maso a vše dobře promíchejte.
Do mísy s bílky dejte špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh. Plech na pečení dobře vymažte sádlem. Směs s rohlíky položte na plech spolu se sněhem a lehce promíchejte. Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut. Po upečení lze nádivku podávat horkou nebo i po vychladnutí.
Špenátová polévka
Na Zelený čtvrtek před Velikonocemi se obvykle vařilo něco zeleného – například špenát, šťovík nebo kopřivy. Proto vám přinášíme tento recept na vynikající špenátovou polévku.
Budeme potřebovat:
- 1 ks cibule
- 3 PL másla
- 400 g mraženého nakrájeného špenátu
- 1 PL hladké mouky
- 250 ml mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 40 g nastrouhaného parmezánu
- 1 ks vejce
- Sůl
- Koření
Postup:
V hrnci na másle osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte do hrnce špenát a nechte ho 10 minut dusit. Za stálého míchání začněte do hrnce přidávat mouku. Dělejte to pomalu, aby se netvořily hrudky. Poté přidejte zeleninový vývar, mléko a koření na dochucení. Polévku vařte na ohni 20 minut. Poté ji rozmixujte ručním mixérem dohladka.
V míse ušlehejte smetanu ke šlehání, vejce a parmazán. Směs vlijte do polévky a dobře promíchejte. Polévku za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Po uvaření ji můžete podávat s krutony.
Boží milosti
Boží milosti jsou jednou z tradičních pochoutek našich babiček. Mnoho lidí je připravuje o Velikonocích.
Budeme potřebovat:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 KL soli
- 1 PL másla
- 2 ks žloutků
- 1 PL krystalového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 2 PL rumu
- 200 ml zakysané smetany
- Olej
- Práškový cukr
Postup:
Mouku prosejeme do velké mísy a smícháme ji se solí, krystalovým cukrem a práškem do pečiva. Dále přidejte nastrouhané máslo, žloutky, rum a smetanu. Všechny ingredience zapracujte do těsta, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odpočívat. Po odpočinku těsto rozválejte na pomoučené desce na tloušťku asi 3 mm.
Pomocí válečku vykrojte čtverce a uprostřed vyřízněte otvor, kterým provlečete jeden plát těsta. Rolky smažte v rozpáleném oleji. Pokud mají zlatavou až světle hnědou barvu, jsou hotové. V takovém případě je vyjměte z oleje a nechte je okapat na ubrousku, aby nasákly přebytečný olej. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem. A máme hotovo!