Tipy na rychlá jídla k obědu: 3 recepty do 30 minut
T

V běhu všedního dne potřebujete uvařit rychle a pokud možno i zdravě. Aby vám to šlo od ruky, zjistěte, jaké suroviny by neměly ve vaší spíži a lednici chybět. Na jejich základě pak postavíte chutné a jednoduché obědy. Vyzkoušejte 3 rychlé zdravé recepty, na kterých si pochutnáte.

Tip na super rychlý oběd aneb když opravdu není čas

Na chvíle, kdy máte ještě méně času než obvykle, mějte zásobu hotových jídel na cesty, které se hodí nejen na cestování, ale i na hektičtější dny doma. Jsou chuťově vynikající a stačí je jen ohřát. Máte tak po ruce svíčkovou, guláš nebo třeba chilli con carne kdykoli potřebujete.

Co si nakoupit na přípravu rychlých zdravých receptů

Pokud si ve svém programu najdete alespoň 30 minut, zvládnete uvařit rychlý zdravý oběd. Aby vám to šlo od ruky, nakupte si vše potřebné.

Přílohy

Králem rychle připravených příloh je bezesporu kuskus. V té nejjednodušší formě ho stačí zalít horkou vodou, přidat sůl a je to. Dvojkou jsou pak těstoviny. Skvělou volbu ale představují i rýžové nudle a i když se vám to nemusí na první pohled zdát, tak i rýže.

Zelenina

V žádném rychlém zdravém obědě nesmí chybět zelenina. Základem je cibule a česnek. Volba dalších druhů záleží na vašem uvážení. Udělejte si zásoby zeleniny vhodné jak na tepelnou úpravu, tak do salátů nastudeno (salátová okurka, ledový salát).

Sýry, vejce

Skvělou surovinou při přípravě rychlých jídel je také sýr, který dokonale ladí se zeleninou. Pořiďte si tvrdý sýr na strouhání či hoblinky ideálně parmazán nebo pecorino a slanější sýr, jako je balkán nebo feta do salátů a k pečené zelenině. Na nákupní seznam si připište i vejce. Zasytí, jsou snadno stravitelná a představují vynikající zdroj bílkovin.

Bylinky

Bylinky nadělají v každém jídle velkou parádu, a to jak esteticky, tak chuťově. Proto při každém větším nákupu přihoďte do košíku bazalku, petrželovou nať a koriandr. Bazalku pěstujte v květináči – podle potřeby si tak natrháte pár lístků. Ve sklenici s vodou vám i na kuchyňské lince vydrží řezaná petržel. Koriandr uchovávejte v lednici v sáčku s navlhčeným ubrouskem. Skvělou variantu představují také nasekané mražené bylinky.

Rychlá jídla k obědu: Zkuste osvědčené recepty

Foto: Shutterstock.com

Špagety s pečenými rajčaty: Oběd z těstovin

Na 2 porce potřebujete:

  • 6 velkých rajčat
  • 5 nahrubo nasekaných stroužků česneku 
  • olivový olej
  • 200 g špaget
  • hrst bazalkových listů
  • parmazán
  • sůl, pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, naskládejte je do pekáčku, mezi ně přidejte česnek. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na 30 minut. Mezi tím si uvařte těstoviny podle návodu na obalu, nastrouhejte parmazán a nasekejte lístky bazalky. Upečená rajčata položte na těstoviny posypejte bazalkou a parmazánem.

Pečená rýže s houbami

Na dvě porce:

  • hrnek propláchnuté rýže
  • 1,5 hrnku vody
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • 150 g žampionů nakrájených na větší kusy
  • 1 středně velká cibule
  • 1 citrón
  • hrst nasekané plocholisté petržele
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • nastrouhaný parmazán
  • olej
  • sůl, pepř

Předehřejte si troubu na 180 °C. Do pekáčku s víkem nasypte propláchnutou rýži, zalijte vodou, osolte, přidejte rozmáčknutý stroužek česneku a dejte péct na 15 až 20 minut. Na pánvi si rozhřejte lžíci oleje, lehce osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte houby, zakápněte šťávou z 1/2 citronu a pokračujte v restování, následně osolte a opepřete. Zbylou citronovou šťávu smíchejte se se sójovkou. Upečenou rýži rozhrábněte vidličkou a přidejte do ní máslo. Před podáváním vše smíchejte a posypejte nasekanou petrželkou a parmazánem. 

Kuskus s bylinkovou pastou a vejcem

Na dvě porce:

  • 80 g kuskusu
  • 90 ml vody
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 3 jarní cibulky nasekané na plátky
  • olej na smažení
  • dvě hrsti rukoly
  • špetka mletého římského kmínu
  • 10 g listů koriandru
  • 10 g listů petržele
  • 40 ml olivového oleje
  • 2 vejce

Kuskus nasypte do mísy, osolte, zalijte vroucí vodou a na 10 minut ho přikryjte. Na pánvi osmahněte dozlatova kolečka cibule, osolte a okořeňte římským kmínem. Uvařte si vejce na hniličko, naměkko nebo natvrdo (podle svého gusta) a oloupejte je. Poté si připravte bylinkovou pastu: Rozmixujte dohladka petržel, koriandr a 40 ml olivového oleje. Pastu smíchejte s kuskusem, osmaženou i nasekanou jarní cibulkou, s chilli a rukolou. Do každého talíře položte rozkrojené vejce. 

Inspirujte se dalšími tipy na lehká jídla

Tipů na rychlý oběd existuje nespočet. Na podzim a v zimě vsaďte na pečenou zeleninu, jako je dýně hokaido, batáty, celer a petržel. V kombinaci s bylinkami a sýrem získáte vynikající delikatesu. Mezi ideální letní dietní obědy patří salátové variace, zkuste třeba salát Caprese (rajčata s mozzarellou a bazalkou). Na jaře zkuste rychlé zdravé recepty s chřestem.

Aby vám šlo vaření jako po másle, dobře si kuchyň vybavte a zorganizujte. Ušetříte cenné minuty během přípravy i úklidu. Seznamte se s užitečnými kuchyňskými vychytávkami, které ještě možná neznáte.


MD: Super rychlý oběd nemusí znamenat nezdravé jídlo. Použijte ty správné suroviny, řiďte se rychlými zdravými recepty a do 30 minut máte hotovo.

Nové články

Podobné články

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno