Mlýnek na maso: vyplatí se?

0

Mleté maso je v kuchyni vděčné, dá se z něho vařit rychle a chutně. Masové kuličky, čevabčiči, hamburger na grilu i na pánvi. Balíček s mletým stojí pár korun, vhodíte ho do košíku, a v peněžence to ani nepoznáte.

Jenže v dnešní době se čím dál víc začíná hledět na kvalitu, nikoliv jen na množství. Totiž: mleté maso se poměrně rychle kazí a je určené k rychlé spotřebě. Schválně, podívejte se někdy na obal masa, doba trvanlivosti na etiketě bude maximálně následující den. Nikdy tedy nemůžete vědět, kolik hodin zbývá mletému masu, které si v obchodě koupíte.

Jestliže z mletého vaříte rádi, je rozumnou volbou pořídit si mlýnek na maso a mlít si doma vlastní. Jednak víte, co přesně v mletém máte, a pak si také můžete vhodně kombinovat maso do masové směsi, abyste dostali přesně to pravé pro vaše kulinářské záměry.

K ideálním masům na mletí patří vepřové, hovězí, kuřecí a krůtí, jehněčí.

Mlýnek na maso: ruční nebo elektrický?

V podstatě máte na výběr ze dvou možností, mlýnek na maso se dá pořídit ruční nebo elektrický. Oba mají základní konstrukci: horní nástavec pro plnění masa, uvnitř kovové šnekovité ústrojí, které maso protlačuje dopředu. Kovové nože pro mělnění masa a zcela na konci mletí je našroubovaná protlačovací matrice s kulatými otvory, přes které se mletina dostává ven.

Klasický ruční mlýnek je obvykle vyrobený z masivní litiny, upíná se k pracovní desce přes šroub. K pohonu využijete ruční sílu, točí se velkou zpřevodovanou klikou.

Elektrický mlýnek na maso nahrazuje manuální sílu elektrickým motorem, který má různě silnou výkonnost. Od toho se odvíjí mj. schopnost elektrického mlýnku umlít tužší šlachovité maso, a také rychlost, za jakou je maso schopný pomlít.

Ruční mlýnek na maso je vhodný pro občasné použití, elektrický je určený pro pravé milovníky mletého, uplatní se také při domácí zabijačce, nebo pokud doma máte myslivce, který domů pravidelně nosí úlovky z lesa.

Nástavce na mlýnek na maso

Funkčnost mlýnků na maso značně rozšiřují nástavce, dodávané jako příslušenství. Nejobvyklejší je nástavec na výrobu domácích klobásek. Jedná se o dutou tyčku, na kterou se navléká střívko. Pomleté maso pak z mlýnku leze přímo do střívka, a klobásy tak můžou putovat rovnou na pánev, do trouby nebo do udírny.

Dalším typem příslušenství pro masomlýnky je nástavec na výrobu kebbe masových šištiček, které jsou uvnitř duté. Dutinu naplníte nejrůznější směsí ze zeleniny, zvenčí je uzavře masový obal. Kebbe šištičky do české gastronomie pronikají v posledních letech, kdy mnoho gurmetů objevuje nové pokrmy a zkouší doma připravovat netradiční jídla.

Mlýnek na maso se speciálním nástavcem lze využít jako účinný lis, například pro výrobu domácí rybízové šťávy.

Čištění mlýnku na maso

Na závěr několik slov k čištění mlýnku. Po použití je potřeba mlýnek očistit co nejdříve. Odšroubujte přední matrici, vyjměte šnekovou spirálu a mělnicí nůž. Omyjte vše v teplé vodě se saponátem, případně vložte do myčky (řiďte se instrukcemi výrobce).

300x300-products-1416408011.gif

Pokud po mletí masa necháte úklid na později, strávíte čištěním mlýnku až v násobcích času více, než kdybyste se do úklidu pustili hned po práci. Zaschlé maso na matrici a nožích je téměř neodstranitelné, musí se nechat odmočit v horké vodě, a i pak je čištění titěrnou prací, která zabere hromadu vašeho volného času.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno