Grilování je pro mnoho lidí spojeno nejen s přípravou lahodných pokrmů, ale i jako možnost se vidět s přáteli a užít si letní pohody. Výběr grilu proto není radno podceňovat. Trh nabízí nespočet typů a vybrat ten pravý nemusí být zrovna jednoduché.

Jaké kritéria zvážit před samotnou koupí?

  • způsob ohřevu
  • zdroj tepla
  • velikost
  • zda se bude přenášet

Elektrické grily

Bez kouře a vůně dřeva ztrácí grilování svou jedinečnou atmosféru. U elektrických variant jednoduše stačí zastrčit kabel do zásuvky a můžete grilovat. Počítat musíte i s nutností zásuvky blízko místa grilování. Mezi jeho výhody patří snadná údržba a cenová dostupnost. Jejich součástí bývají malé pánvičky, nebo misky, které umožňují snadné grilování různých druhů zeleniny a sýrů. Tuk pak odtéká do sběrné nádoby.

Oneconcept Dr. Beef II, 2000 W, stolní elektrický gril s termostatem
Oneconcept Dr. Beef II, 2000 W, stolní elektrický gril s termostatem

Plynové grily

Ke grilování potřebujete propanbutanovou láhev. Hodí se zejména pro ty, kteří grilují častěji. Stejně jako elektrické grily ani ony nedovedou vytvořit jedinečnou atmosféru ohně a kouře, kterou poskytují klasické grily na pevná paliva. Jejich výhřevnost je však rychlá a přívod plynu se dá snadno regulovat. Hořáky jsou chráněné proti odkapávajícími tuku a díky tomu je snadné jejich čištění.

Lávový plynový gril je opatřený lávovým kamenem, který je umístěný nad spodním topným tělesem. Kámen vstřebává odkapávající tuk a tím se zamezuje vzniku kouře. Životnost kamenu však není dlouhá. Při opakovaném zahřívání a ochlazování se postupem času rozpadá a je nutná jeho výměna.

Klarstein Tomahawk 4.0 T, plynový gril, 4x 3,2 kW hořáky, 63 x 39 cm gril, ušlechtilá ocel
Klarstein Tomahawk 4.0 T, plynový gril, 4x 3,2 kW hořáky, 63 x 39 cm gril, ušlechtilá ocel

Na dřevo a dřevěné uhlí

Ideální pro venkovní grilování jsou grily na uhlí a dřevo. Nevýhodou je jejich rozhoření, které trvá poměrně dlouho. Také teplota se u nich hůře reguluje a udržuje. Bývají levnější než předešlé typy. Investice do kvalitního roštu se však určitě vyplatí. Některé jsou opatřené vyklápěcím víkem. Ty kvalitnější mají ve víku otvory pro regulaci přívodu vzduchu.

Stabilní teplotu dovede udržet keramický gril, který má na bocích keramické desky. Teplota se reguluje pomocí otvorů v horní a dolní části grilu. Topeniště je od roštu dosti vysoko. To vše spolu víkem umožňuje grilovat šťavnatá a křehká masa.  

Pořídit si můžete grily nepřeberných tvarů a velikostí. Elektrické a plynové se hodí hlavně na vnitřní použití. Plynové grily se vyrábějí ve větších provedeních, zatímco elektrické jsou menší. Mnoho grilů je vybaveno kolečky s možností zabrzdění a některé obsahují přídavné rošty nebo zabudovaný teploměr.

Pár tipů na závěr

  • ryby grilujte vždy ve specializovaných košících, aby se nerozpadly
  • do žhavých uhlíků přidejte listy šalvěje, které jídlu dodají nezaměnitelnou chuť
  • tvrdší zeleninu před grilováním namočte na půl hodiny do studené vody, zůstane pak křehká
  • maso nikdy nepropichujte, vytekla by z něj šťáva
Předchozí článekObjevte kouzlo vysokého spaní
Další článekInvestuje do nadstandardního bydlení, nebudete litovat

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno