Jak pečovat o gril, aby vydržel roky
J

Léto se sice zdá ještě poněkud vzdálené, nic ale nebrání tomu, abychom se na letní sezónu začali připravovat. Co takhle vyndat gril ze skříně, kůlny nebo zahradního domku, vyčistit ho a nastartovat na další sezónu? Znáte to. Kdo je připraven, není zaskočen a v tomto případě třeba bude mezi prvními, kdo si letos něco dobrého ugriluje.

I gril potřebuje správnou péči

Zatímco o sebe pečujeme a hlídáme si, co jíme, jak dlouho spíme, zda se hýbeme a máme dostatek potřebných vitamínů a minerálů, u věcí naše péče často pokulhává. I když ten, kdo má vlastní vozidlo nám asi bude odporovat, protože jemu jistě tu potřebnou péči věnuje. Nejen my a auto jsme na ní závislí, bez vhodné údržby se neobejde ani gril. Tak jak na to a bez čeho se neobejdete?

Tip číslo jedna: Pořiďte si správné vybavení

Asi nejdůležitější je čistící kartáč na grilovací rošt, který je na trhu dostupný hned v několika variantách. Liší se nejen materiálem, ale i délkou a tvarem. Hodit se mohou i houbičky na gril a pečící rošty, chybět nesmí grilovací rukavice, špachtle, čistící prostředek na grily, utěrka z mikrovlákna, odkapávací misky a ochranné obaly na gril.

TIP: Co dalšího je třeba připravit, než nastane grilovací sezóna? Začtěte se do našeho článku Jak připravit terasu na sezónu.

Tip číslo dva: Základem grilování je čistý rošt

Kdo by taky položil maso nebo sýr na gril, na kterém ulpěly zbytky z minulého grilování? Ideální je čistit mřížku už v průběhu grilování, dřív, než na rošt vložíme jiný pokrm. Tím se vyvarujete přenesení chutí a maso bude chutnat jako maso, zelenina jako zelenina. 

Rošt ale očistěte i po grilování. Nejprve ho nechte několik minut běžet na vysoký výkon, aby se tuky a nečistoty zachycené na roštu vysušily. Pak gril otevřete a očistěte rošt z vrchní strany. Jakmile to budete mít, navlékněte si grilovací rukavice, rošt otočte a očistěte z druhé strany. Gril nechte pořádně vychladnout.

Zdroj: Shutterstock.com

Víte, že k čištění roštů se vám bude hodit ocelový kartáč nebo ocelová houbička?

Tip číslo tři: Vyčistěte popelník

Máte gril na dřevěné uhlí? Pak je třeba taky vysypat popel, který vzniká hořením a je důležité ho po každém grilování odstranit. Dost možná vám kousek klobásy, masa nebo zeleniny do popela spadla a že by tam měla zůstat do dalšího grilování? To jistě nechcete.

Tip číslo čtyři: Gril je třeba odmastit

Tak schválně. Co si nejčastěji na grilu připravujete? Maso? Klobásy? Párky? Sýr? Z toho všeho může odkapávat omastek, který se na grilu uchytí a nevypadá vůbec dobře. Jednou za čas je třeba gril odmastit za pomoci speciálních přípravků, které stačí nastříkat, nechat několik minut působit a pak jen spláchnout vodou. 

Máte na grilu větší nános omastku, kterého se jen tak nejde zbavit? Vezměte na ně plastovou špachtli, kterou je odstraníte i bez toho, abyste poškodili stěny grilovací vany.

Tip číslo pět: Očistěte i vnější plášť

Přece se nechcete koukat na špinavý, zaprášený gril. A co na něm teprve připravovat jídlo? Na čištění vnějšího pláště budete potřebovat utěrku a mýdlovou vodu nebo vhodný čistič k tomu určený. Pořídit si můžete i ochranný obal, který gril ochrání jak před prachem, tak i před nepřízní počasí.

Zdroj: Shutterstock.com

Tip číslo šest: Péče se liší i druhem grilu

Každý typ grilu vyžaduje jinou péči. Co jednomu udělá dobře, jinému nesvědčí a naopak.

Jak se starat o elektrický gril?

Elektrické grily se snadno používají, můžete si díky nim nějakou tu pochoutku z grilu připravit klidně i v zimě v kuchyni nebo na terase. Snadno se s nimi manipuluje, výsledek je dokonalý. I elektrický gril ale potřebuje odstranit zbytky jídla a mastnotu z roštu. Jen tak vám bude sloužit dlouhé roky.

Víte, že elektrické grily bývají rozměrově menší, to ale nesnižuje jejich potřebu správné péče? Stěny grilovací vany je třeba čistit častěji než třeba u grilů na dřevěné uhlí nebo plynových grilů. Stačí na to plastová špachtle a jarový roztok.

Zdroj: Shutterstock.com

Jak pečovat o plynový gril?

Plynové grily získávají v posledních letech na oblibě, slibují totiž zdravější grilování než grily na dřevěné uhlí. Po každém grilování spalte zbytky jídla a tuku tak, že gril zhruba na 15 minut rozpálíte na vysokou teplotu. 

Rošty čistěte po každém grilování, nezapomínejte ani na flavorizéry, na které kape šťáva a tuk a propůjčují tak masu jedinečnou chuť a vůni. Po vypálení grilu stačí zbytky z flavonizérů otřít papírovou utěrkou nebo hadříkem.

Víte, že tuk je třeba odstranit i z grilovací vany a deflektorů? Péči si zaslouží i trubky hořáků, na které ale nesmíte použít stejný kartáč, kterým jste čistili rošty. Připravte si na to kartáč s nerezovými štětinami nebo sadu na čištění hořáků.

Jakou péči věnovat grilu na dřevěné uhlí?

Kouzlu grilu na dřevěné uhlí propadl nejeden z nás. Abyste maso a další dobroty ogrilovali správně, je třeba postarat se o správné proudění vzduchu. Toho ale nedosáhnete, když bude gril pod roštem plný popela. Ten nezapomeňte odstranit ani z popelníku pod grilem. Ale pozor! Popel vysypte až tehdy, kdy je gril studený.

Tip číslo sedm: Ochraňte gril před vlivy počasí

Kdo z nás používá gril každý den? Moc nás jistě není, navíc i během dne může začít pršet nebo foukat vítr, grilu nesvědčí ani přímé sluníčko. Chraňte svůj poklad před vlivy počasí, schovejte ho pod ochranný obal na gril nebo nějaký přístřešek.

Nové články

Podobné články

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno