Máte ve svém okolí opravdové milovníky jídla? Rádi ho jí, ale ještě víc si užívají, když jej mohou připravit? Lámete si hlavu s tím, jaký dárek takovému člověku věnovat? Už nemusíte. Máme pro vás pár tipů na kvalitní kuchyňské pomocníky, díky kterým bude výsledný pokrm ještě o chlup lepší!

Dárek, který potěší

Udělat radost někomu, kdo má rád dobré jídlo, se může zdát náročné. Opak je ale pravdou. Existuje velké množství pomocníků a vychytávek do kuchyně, které potěší nejenom profesionální kuchaře, ale i vášnivé amatéry. Tak pojďme na to.

Tip číslo jedna: Vychytávky do kuchyně

Každý opravdový gurmán rád nejen jí, ale také ty dobroty s nadšením připravuje. Určitě tak nepohrdne nějakým pomocníkem, který mu práci usnadní. Pokud už základní kuchyňské roboty a šlehače navíc vlastní, tím líp. Tyhle extra tipy ale určitě ještě nemá!

Víte, že můžete vsadit třeba na pomocníky, které umožní zdravější vaření a pečení a tím povznesou gastronomii zase o něco výš? Mezi vychytávky, které určitě udělají radost patří třeba:

  • Udící pistole promění potraviny i nápoje na gurmánský zážitek. Rozpálí štěpky dřeva a umožní rychlé a pohodlné zauzení produktů.
  • Sous-vide hlavice, kterou jednoduše vložíte do velkého hrnce, nastavíte potřebný čas a těšíte se, jak si pochutnáte na přirozené chuti nejrůznějších pokrmů, které zůstanou i po tepelné úpravě šťavnaté.
  • Vakuovačka, která prodlouží životnost potravin i bez použití konzervantů, navíc vám ušetří místo v chladničce i mrazničce.
  • Horkovzdušná fritéza, která k přípravě pokrmů využívá horký vzduch a žádný nebo jen minimum tuku.
  • Multifunkční hrnec, který ovládá jak pomalé vaření, tak vaření pod tlakem.
  • Mixér na smoothie, který ocení každý kuchař, pro kterého je důležité zdravé stravování.
  • Elektrický gril, na kterém si grilovanou zeleninu, sýr, ovoce i maso připravíte nejen v létě.

Tip číslo dva: Kvalitní kuchyňské nože

Žádnému kuchaři nesmí chybět kvalitní a ostrý nůž. Jak jinak by taky porcoval maso, krájel a loupal zeleninu, krájel pečivo a další pokrmy? Nože jsou základním vybavením každé kuchyně. Aby dělaly dlouho radost, je třeba vsadit na kvalitní kuchyňské nože, ideálně kované z jednoho kusu oceli. Jaké každý šéfkuchař, a to i ten amatérský, potřebuje?

  • Univerzální nůž se středně dlouhou čepelí, který se hodí na krájení všech druhů potravin.
  • Porcovací nůž s masivní čepelí, díky kterému hravě naporcujete každé maso.
  • Nůž na sýr
  • Malý nůž na zeleninu
  • Loupací nůž, kterým z ovoce i zeleniny odstraníte slupky i kazy.
  • Filetovací nůž s pružnou dlouhou čepelí pro čištění a filetování ryb.
  • Vykosťovací nůž s dlouhou a úzkou čepelí, který si poradí s každou kostí i kloubem v mase.
  • Steakový nůž pro porcování masa na talíři.
  • Sekáček, který se používá na porcování velkých kusů masa.
  • Japonský nůž santoku, se kterým zeleninu i ryby nakrájíte na přesné kousky.

Tip číslo tři: Poukaz na kurz vaření

Kurz vaření je originálním dárkem pro každého gurmána. Popřemýšlejte, jakou kuchyni obdarovaný rád vaří a věnujte mu poukaz na kurz vaření zaměřený na jeho oblíbenou kuchyni. Bude to mexická, indická, česká nebo nějaká úplně jiná?

Víte, že to, co si na kurzu uvaří, si také většinou sní? 

Tip číslo čtyři: Kuchařka

Nová inspirace se hodí vždy. Kuchařkou zaměřenou na oblíbenou kuchyni jistě nic nezkazíte, stejně tak kuchařkou některého z našich známých šéfkuchařů.

Tip číslo pět: Poukaz na degustační menu

I ten, kdo většinou stojí za sporákem, se rád nechá hýčkat a zajde si na dobrou večeři. Co takhle věnovat poukaz na degustační menu? Kromě toho, že potěšíte jazýček obdarovaného, se určitě budete moci těšit taky na to, že vám nějakou dobrůtku, kterou ochutnal, pak sám připraví.

Tip číslo šest: Kvalitní suroviny

Bez surovin nevznikne žádné jídlo. Každý kuchař dokáže ty kvalitní řádně ocenit. Sestavte dárkový balíček plný kvalitních surovin a máte vyhráno. Že nevíte, po jakých sáhnout? Poohlédněte se třeba po ghí (přepuštěném másle), nějaké dobré omáčce nebo čatní, dárkové sadě vzácných solí, olejů, sýrů a dalších. 

Tip číslo sedm: Rondon

Každý mistr kuchař ho musí mít. Tradiční uniforma kuchaře se skládá z rondonu, kalhot a čepice, chrání před znečištěním i poraněním. Klidně v ní může mezi hosty, proč se stydět?

Předchozí článekJak vyčistit troubu: Osvědčené tipy na čištění trouby!
Další článekJedlé kaštany: Jak je správně upéct v troubě i na pánvi?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno