Jak zařídit obývací pokoj ve skandinávském stylu
J

Skandinávský styl je symbolem elegance, jednoduchosti a funkčnosti. Tento styl, často označovaný jako „scandi“, je známý svým minimalistickým designem, přírodními prvky a světlými tóny. Pokud se vám líbí čisté linie a jednoduché formy, scandi styl je pro vás tou správnou volbou. A není nic hezčího, než obývák ve skandinávském stylu. Pojďme podívat jak na to!

Klíčové rysy skandinávského stylu

Skandinávský styl se vyznačuje svou jednoduchostí, minimalismem a přírodními prvky. Barvy, které dominují, jsou světlé a přírodní. Můžeme tedy mluvit o odstínech bílé, šedé, béžové, světle modré nebo pastelových tónech. Tyto barvy vytvářejí klidné a uvolněné prostředí, které je pro scandi styl typické. Místo výrazných barev na stěnách zvolte jednoduché bílé stěny, které poslouží jako ideální plátno pro ostatní prvky v místnosti.

Materiály ve skandinávském stylu

Pokud jde o materiály, dřevo je v tomto stylu na prvním místě. Dřevo dodává interiéru přírodní a útulný pocit, ať už jde o nábytek nebo podlahu. Oblíbené jsou světlé druhy dřeva, jako je borovice, jasan nebo bříza.

Dalším oblíbeným materiálem je vlna, která se vyskytuje na přehozech a polštářích. Přehozy a polštáře dodají prostoru měkkost a komfort.

Sklo a kov se pak používají pro dekorace a osvětlení. Tento kontrast mezi teplými a chladnými materiály dodává interiéru dynamiku a zajímavost.

shutterstock 1673749537 1

Zařizujeme obývací pokoj ve skandinávském stylu

Skandinávský styl můžete v bydlení použít kdekoliv. V jednotlivých místnostech nebo jen v určitých drobnostech. Není ale nic hezčího, než mít kousek severu v obývacím pokoji, kde se schází celá rodina a přátelé. Jak tedy na obývací pokoj ve skandinávském stylu a jaký nábytek v něm nesmí chybět?

Pohovka ve skandinávském stylu

Srdcem každého obývacího pokoje je pohodlná pohovka, a to platí dvojnásobně pro scandi styl. Pohovka ve skandinávském stylu je symbol minimalistické elegance. Většinou jsou vyrobena z kvalitních přírodních materiálů, jako je dřevo a kůže, což zaručuje dlouhou životnost a pohodlí.

Co se týče barev, doporučujeme držet se světlých a neutrálních odstínů, jako je bílá, šedá nebo pastelová. Tyto barvy nejen, že vypadají čistě a svěže, ale také odrážejí světlo a dodávají místnosti vzdušný vzhled. Pro více komfortu a útulnosti nezapomeňte doplnit pohovku měkkými přehozy a polštáři.

shutterstock 1934898182 1

Křesla ve skandinávském stylu

Křesla jsou dalším zásadním prvkem scandi stylu. Křesla ve skandinávském stylu jsou často inspirovaná mid-century modernou, ale vždy s důrazem na jednoduchost a funkčnost. Volte křesla s dřevěnými nohami a měkkým čalouněním, které nejen že vypadají dobře, ale jsou také pohodlné. Světlé barvy a přírodní materiály jsou zde opět klíčové.

Skříňky a knihovny ve skandinávském stylu

Skříňky a knihovny ve skandinávském stylu jsou jednoduché, ale funkcionalistické. Dřevo je i zde hlavním materiálem, nejčastěji světlé druhy jako borovice, jasan nebo bříza. Skříňky a knihovny poskytují dostatek úložného prostoru, ale zároveň nezabírají příliš mnoho místa. Skandinávci mají rádi pořádek, takže se snažte udržet své knihy a dekorace v těchto úložných prostorech co nejorganizovanější.

shutterstock 2174534917

Stůl ve skandinávském stylu

Stůl je dalším důležitým kusem nábytku v obývacím pokoji ve skandinávském stylu. Může to být menší stůl u křesla nebo větší stůl pro kávu a občasné pohoštění. Při výběru stolu sledujte jeho proporce a funkčnost. Skandinávský styl klade důraz na praktičnost, takže stůl by měl být nejen hezký, ale také užitečný.

Pokud jde o materiály, opět vítězí dřevo. Světlé dřevo, jako je bříza nebo jasan, je ideální volbou pro skandinávský styl. Také si dejte pozor na design. Skandinávský stůl by měl být jednoduchý, ale elegantní, bez zbytečných ozdob a detailů.

Pro více flexibility se můžete rozhodnout pro stůl s rozkládací funkcí. To je skvělé řešení pro menší prostory nebo pokud často hostíte návštěvy.

Při zařizování obývacího pokoje ve skandinávském stylu je důležité myslet na celkovou harmonii a rovnováhu mezi jednotlivými prvky. Pohovka, křesla, skříňky, knihovny a stůl by měly tvořit soudržný celek a navzájem se doplňovat. Jednotlivé kusy nábytku by měly být nejen esteticky přitažlivé, ale také funkční a praktické. To je klíč k úspěšnému skandinávskému stylu.

Osvětlení a dekorace

Osvětlení hraje ve skandinávském stylu klíčovou roli. Je důležité, aby bylo světlo příjemné a nepříliš ostré. Skvělým řešením jsou stojací lampy nebo nástěnné svítidla, které vytvářejí teplé a útulné osvětlení. Ještě lepší je, pokud jsou tyto lampy vyrobeny z přírodních materiálů, jako je dřevo nebo kov. Pokud se rozhodnete pro kovovou lampu, zvolte černou barvu. Kombinace černé barvy a dřeva je prostě dokonalá.

Dekorace ve skandinávském stylu jsou jednoduché a nenápadné. Oblíbené jsou rostliny, které dodají interiéru život a přírodní vzhled. Nemusíte se omezovat pouze na zelené rostliny, ale zkuste třeba i sušené květiny nebo větvičky.

Dalším oblíbeným dekoračním prvkem jsou obrazy nebo plakáty s jednoduchými motivy a světlými barvami. Tyto dekorace by měly být v souladu s ostatním interiérem a nepřetěžovat prostor. Krásně mohou vypadat i obrazy s horskou tématikou.

shutterstock 1798670353

Scandi styl: praktické rady pro nákup

Než se pustíte do nákupu nábytku a dekorací pro váš nový obývací pokoj ve skandinávském stylu, mějte na paměti následující rady:

  1. Kvalita před kvantitou: Skandinávci kladou velký důraz na kvalitu a trvanlivost výrobků. Při nákupu nábytku se snažte vybírat kusy, které vydrží dlouho a nebudou jen krátkodobým trendem.
  2. Přirozenost: Vyhněte se syntetickým materiálům a dávejte přednost přírodním, jako je dřevo, bavlna, kůže nebo vlna.
  3. Světlo: Vybírejte nábytek a dekorace v světlých barvách, které odrážejí světlo a dodávají prostoru svěží a vzdušný vzhled.
  4. Funkčnost: Každý kus nábytku by měl mít svůj účel. Pokud něco nepotřebujete, nenechávejte to zbytečně zabírat místo.
shutterstock 675127222

Skandinávský styl: závěrečné tipy

Klíčem k úspěšnému skandinávskému stylu je vyváženost. Ať už se rozhodnete zařídit svůj obývací pokoj ve skandinávském stylu jakkoli, pamatujte na jednoduchost, funkčnost a přírodní prvky. Scandi styl je o minimalismu a klidu, takže se vyhněte přeplnění prostoru nábytkem nebo dekoracemi.

Kombinujte světlé a přírodní barvy, aby váš pokoj působil svěže a příjemně. Používejte přírodní materiály pro nábytek a dekorace. A nezapomeňte na osvětlení, které by mělo vytvářet teplou a útulnou atmosféru.

Pamatujte, že obývací pokoj ve skandinávském stylu není jen o tom jak vypadá, ale také o tom, jak se v něm cítíte. Měl by být místem, kde se cítíte pohodlně a klidně. Takže nejen, že zařizujete svůj obývací pokoj ve skandinávském stylu, ale také vytváříte prostor pro relaxaci a odpočinek.

Tip: Víte, jak se zbavit stresu?

Takže si vyberte kusy, které milujete a které vám přinášejí radost. Doufáme, že vám tyto tipy pomohou vytvořit obývací pokoj, který bude nejen krásný, ale také útulný a pohodlný. Tak směle do toho!

Veronika Rutkovská
Veronika Rutkovská
Jsem mladá holka, která si razí cestu v IT prostředí. Věnuji se správě obsahu a copywritingu. Jsem vášnivá cestovatelka (dokonce na to mám i školu:)) a čtenářka. Psát mě baví především o všem, co je spojené s bydlením, ale ráda vám po důkladné rešerši předám rady ohledně všemožných témat nebo vás ráda pozvu na různé eventy spojené s bydlením a home decorem. Když zrovna neťukám do počítače, tak si ráda zajdu do sauny, do kavárny, nebo jiného příjemného prostředí. Doma pak po večerech maluju digitální ilustrace a víkendy ráda trávím sledováním Formule 1.

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here