Listové, někdy také lístkové těsto se dá sehnat snad v každém lepším obchodě. Ať už mražené nebo z chladicího boxu, těsto se báječné hodí pro rychlé pečené kreace, kterými potěšíte celou rodinu.
Z listového těsta upečete jak sladké, tak slané dobroty. S těstem se navíc snadno pracuje, což ocení zejména hospodyňky, které nemají času nazbyt.
V dnešním článku poradíme 5 tipů na sladké recepty z listového těsta.
Jablečný štrúdl
Klasika mezi sladkými moučníky, to je štrúdl plněný jablky. Listové těsto je na přípravu štrúdlu jako stvořené. Rozválejte jej natenko, pokryjte nastrouhanými jablky, posypte cukrem a poprašte troškou mleté skořice.
Chcete-li luxusní verzi štrúdlu, přidejte rozinky předem namočené v rumu a nahrubo nasekané ořechy. Pak už stačí těsto jen zavinout, položit švem dolů na pečicí plech a strčit do trouby. Úspěch zaručen!
Tip: Mrkněte na další tipy pro vaření.
Kohoutí hřebeny
Tradiční pečivo, které najdete na pultech s pekárenskými výrobky. Kohoutí hřebeny se připravují z pruhů listového těsta s různými druhy náplní, nejčastěji tvarohovou, ořechovou nebo makovou náplní.
Jednu stranu těsta překlopte na druhou, důkladně přitlačte, abyste spojili protilehlé strany. Z boku udělejte ostrým nožem několik zářezů a moučník přeneste na pečicí plech. Mírně jej ohněte, aby zářezy vytvořily dojem načepýřeného kohoutího hřebene.
Šátečky plněné ovocem
Rychlovka pečená v elektrickém toustovači! Z rozváleného listového těsta nakrájejte čtverce, doprostřed dejte oslazené ovoce se lžící kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku. Protilehlé cípy přehněte tak, abyste vytvořili šáteček, a těsto po obvodu pečlivě spojte.
Šátečky vložte do toustovače vyloženého plotýnkami s tvarem trojúhelníků a upečte podobně, jako byste toustovali chléb. Buďte trpěliví a nechte šátečky péct alespoň dvacet minut.
Jablka v županu
Kdo by neznal jablka v županu, ale věděli jste, že se připravují z listového těsta? Z rozváleného nakrájejte dostatečně velké čtverce. Jablka oloupejte a vykrajovačem vyřízněte jádřinec i s bubákem a stopkou.
Do otvoru napěchujte rozinky, oslaďte a poprašte troškou skořice. Takto připravená jablíčka zabalte v připraveném těstě. Ze zbytků těsta vykrojte nějaký pěkný ozdobný tvar a přilepte ho na místo spoje, kde se sbíhají všechny čtyři konce těsta. Dejte péct a těšte se na báječnou pochoutku.
Krémeše
Znáte krémeše, maďarskou specialitu se štědrou vrstvou vanilkového krému? K mání je nesčetné množství receptů, a pokud si stále lámete hlavou, co jsou zač, vzpomeňte si na české žloutkové řezy, kterým se krémeše podobají.
Na tenhle moučník upečete dva stejně velké pláty listového těsta. Jeden z nich nakrájejte na čtverce o hraně kolem osmi centimetrů. Dolní plát potřete vanilkovým krémem z másla a mouky. Přidat můžete vrstvu z ušlehané smetany, smíchané s mascarpone.
Nakonec přiklopte nakrájenými čtverci z druhého plátu těsta a dejte do lednice přes noc odpočinout; krém krásně ztuhne a krémeše půjdou dobře krájet. Druhý den jen nakrájejte moučník podle čtverců, každý kus pocukrujte nebo potřete lesklou glazurou z ovocné marmelády a podávejte.
Pevně věříme, že jste v dnešním článku načerpali inspiraci, a až budete příště přemýšlet, co z listového těsta, budete mít jednodušší rozhodování. Přejeme, ať vám jde pečení od ruky!
Foto: Redakce, Shutterstock