Mlsejte domácí zmrzlinu ze zmrzlinovače
M

Podobně jako čokoláda i zmrzlina je pochoutka, které odolá jen málo kdo z nás. Léto bez kopečku jahodové nebo kornoutku s točenou zmrzlinou si už ani nedokážeme představit. Co teprve pak na dovolené někde u moře, kde náš spaluje žhavé jižní sluníčko.

Udělejte si radost výrobou domácí zmrzliny - ilustrační obrázek, zdroj.
Udělejte si radost výrobou domácí zmrzliny – ilustrační obrázek, zdroj.

Na internetu koluje celá řada osvědčených receptů, jak smícháte pár surovin a máte ledovou pochoutku hotovou i doma. Přesto nedáme dopustit na zmrzlinovače, které vám práci urychlí a výsledek je o úroveň jinde. Domácí příprava bez tohoto pomocníka je vhodná spíše jen v případě výroby nanuků na špejli. Nemusíte kupovat hned nejdražší stroje, abyste si za chvilku pochutnali.

Ve stopách zmrzlinovačů

Ten úplně nejzákladnější zmrzlinovač obsahuje nádobu a metly, které mají za úkol míchat a rozbíjet ledové krystaly. Tím se do výslední zmrzliny dostane potřebný vzduch. Zmrzlinovač má tedy nějaký podstavec, motorek a namrazovací nádobu.

Všechny stroje na výrobu zmrzliny dělíme do dvou základní skupin:

  • výrobníky zmrzliny s kompresorem
  • přístroje bez kompresoru – ty jsou závislé na předchozím ochlazení míchací nádoby v mrazničce

Zmrzlinovač s kompresorem

Jejich nevýhodou je nutnost elektrického proudu. Na druhou stranu v nich za krátký čas připravíte různé druhy ledové dobroty. Jak název napovídá, stroj obsahuje chladící zařízení – kompresor. I přes jeho přítomnost ve stroji výrobci doporučují vkládat jednotlivé ingredience do stroje už vychlazené.

Ceny těchto pomocníků se pohybují v základní variantě kolem 4000 Kč. Není ale ani neobvykle najít profi stroje, kde jde cena přes 10 000 Kč. Záleží, jaké máte úmysly se zmrzlinou. Pro domácí mlsání a nabídnutí případným hostům si vystačíte i s hobby zmrzlinovačem.

Zmrzlinovač Hendi 274200
Zmrzlinovač Hendi 274200

Zmrzlinovač bez kompresoru

Nádoby tohoto typu zmrzlinovače obsahují dvojitý plášť. Při teplotě okolo -18 °C se médium mezi plášti ochladí natolik, že začne vstřebávat a odebírat teplo ze zmrzlinové směsi (cukr, smetana, příchuť – čokoláda nebo ovoce). Toto médium chladí směs během míchání. To trvá obvykle až 40 minut. Přesto i do zmrzlinovače bez kompresoru vkládejte už předchlazené ingredience.

Z popsaného postupu asi odvodíte, že tento typ pomocníka se hodí na výroby pouze jednodruhové zmrzliny. Navíc budete potřebovat mít dostatečné místo pro uložení chladícího média. Nejvhodnějším místem je přirozeně šuple v mrazničce. Sem byste měli chladící nádobu umísťovat alespoň na 10 hodin. Nicméně zde platí, čím déle je médium v mrazáku, tím pro vás lépe. Chybu neuděláte ani, když ponecháte nádobu se směsí v mrazáku celý den.

Beper 70253 zmrzlinovač
Beper 70253 zmrzlinovač

Podobně jako u zmrzlinovače s kompresorem i tady se ceny pohybují ve velkých cenových rozpětích. Nejlevnější začínají na částkách okolo 1000 Kč. Záleží na velikosti mísy.

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here