Cold Strawberry Ice Cream in a Bowl with Mint

Podobně jako čokoláda i zmrzlina je pochoutka, které odolá jen málo kdo z nás. Léto bez kopečku jahodové nebo kornoutku s točenou zmrzlinou si už ani nedokážeme představit. Co teprve pak na dovolené někde u moře, kde náš spaluje žhavé jižní sluníčko.

Udělejte si radost výrobou domácí zmrzliny - ilustrační obrázek, zdroj.
Udělejte si radost výrobou domácí zmrzliny – ilustrační obrázek, zdroj.

Na internetu koluje celá řada osvědčených receptů, jak smícháte pár surovin a máte ledovou pochoutku hotovou i doma. Přesto nedáme dopustit na zmrzlinovače, které vám práci urychlí a výsledek je o úroveň jinde. Domácí příprava bez tohoto pomocníka je vhodná spíše jen v případě výroby nanuků na špejli. Nemusíte kupovat hned nejdražší stroje, abyste si za chvilku pochutnali.

Ve stopách zmrzlinovačů

Ten úplně nejzákladnější zmrzlinovač obsahuje nádobu a metly, které mají za úkol míchat a rozbíjet ledové krystaly. Tím se do výslední zmrzliny dostane potřebný vzduch. Zmrzlinovač má tedy nějaký podstavec, motorek a namrazovací nádobu.

Všechny stroje na výrobu zmrzliny dělíme do dvou základní skupin:

  • výrobníky zmrzliny s kompresorem
  • přístroje bez kompresoru – ty jsou závislé na předchozím ochlazení míchací nádoby v mrazničce

Zmrzlinovač s kompresorem

Jejich nevýhodou je nutnost elektrického proudu. Na druhou stranu v nich za krátký čas připravíte různé druhy ledové dobroty. Jak název napovídá, stroj obsahuje chladící zařízení – kompresor. I přes jeho přítomnost ve stroji výrobci doporučují vkládat jednotlivé ingredience do stroje už vychlazené.

Ceny těchto pomocníků se pohybují v základní variantě kolem 4000 Kč. Není ale ani neobvykle najít profi stroje, kde jde cena přes 10 000 Kč. Záleží, jaké máte úmysly se zmrzlinou. Pro domácí mlsání a nabídnutí případným hostům si vystačíte i s hobby zmrzlinovačem.

Zmrzlinovač Hendi 274200
Zmrzlinovač Hendi 274200

Zmrzlinovač bez kompresoru

Nádoby tohoto typu zmrzlinovače obsahují dvojitý plášť. Při teplotě okolo -18 °C se médium mezi plášti ochladí natolik, že začne vstřebávat a odebírat teplo ze zmrzlinové směsi (cukr, smetana, příchuť – čokoláda nebo ovoce). Toto médium chladí směs během míchání. To trvá obvykle až 40 minut. Přesto i do zmrzlinovače bez kompresoru vkládejte už předchlazené ingredience.

Z popsaného postupu asi odvodíte, že tento typ pomocníka se hodí na výroby pouze jednodruhové zmrzliny. Navíc budete potřebovat mít dostatečné místo pro uložení chladícího média. Nejvhodnějším místem je přirozeně šuple v mrazničce. Sem byste měli chladící nádobu umísťovat alespoň na 10 hodin. Nicméně zde platí, čím déle je médium v mrazáku, tím pro vás lépe. Chybu neuděláte ani, když ponecháte nádobu se směsí v mrazáku celý den.

Beper 70253 zmrzlinovač
Beper 70253 zmrzlinovač

Podobně jako u zmrzlinovače s kompresorem i tady se ceny pohybují ve velkých cenových rozpětích. Nejlevnější začínají na částkách okolo 1000 Kč. Záleží na velikosti mísy.

Předchozí článekJak vybrat pohovku
Další článekOriginální noční stolky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno