Jak si vytvořit zdravější a harmoničtější domácí kancelář, která vás bude inspirovat, motivovat a zvyšovat vaši produktivitu?
J

Práce z domova nabízí možnost pracovat vlastním tempem a ušetřit čas a peníze za dojíždění. Někdy však mají lidé při práci z domova problémy s produktivitou. Častým důvodem je nedostatek prostoru. I v tomto případě však existuje několik tipů a pravidel, které z vaší „domácí kanceláře“ udělají ideální pracoviště.

Správným plánováním, vhodnou strategií a vybavením můžete zlepšit atmosféru v prostoru, zajistit lepší produktivitu a vytvořit domácí kancelář, která vás bude nabíjet energií. Jak si tedy vytvořit moderní kancelář a pracovní prostor, který vám pomůže podat co nejlepší výkon a podpoří všechny aspekty vaší pohody? 

Existuje několik zásad a prvků, které vám pomohou soustředit se v domácím prostředí, pracovat v klidu a neničit si zdraví. Mezi nejdůležitější aspekty správného (nejen pracovního) prostředí patří ergonomie, prostorové uspořádání a estetika.

Ergonomie pro lepší zdraví

Špatné držení těla může časem vést k poruchám pohybového aparátu. Syndrom karpálního tunelu, natažené svaly nebo bolesti zad jsou jen některé z problémů, které mohou vzniknout v důsledku dlouhodobé, opakované práce v nepohodlné a nepřirozené poloze. 

Ergonomická pracovní plocha vám pomůže bez námahy udržet správné držení těla a měnit polohu podle potřeby. Nikdy byste neměli tolerovat fyzické nepohodlí v práci. Při zařizování domácí kanceláře a při práci se zobrazovacími jednotkami mějte na paměti následující:

  • Poloha těla: Hlava by měla být mírně zakloněná, ramena uvolněná a chodidla by měla být rovně na podlaze. Vaše páteř by měla mít při sezení tvar písmene S, takže se ujistěte, že se vaše dolní část zad dotýká opěradla židle a že máte dostatečnou bederní opěrku.
  • Výška židle: Židle by měla být dostatečně vysoká, abyste si mohli opřít ruce o stůl s lokty ohnutými v úhlu 90 stupňů.
  • Vzdálenost obrazovky: Obrazovka by měla být na délku paže a horní třetina obrazovky by měla být přímo před vašima očima.
  • Poloha klávesnice a myši: Klávesnice a myš by měly být přesně v místě, kde se vaše zápěstí dotýkají stolu, což vám pomůže udržet rovnou páteř a lokty ohnuté v úhlu 90 stupňů. 
inspiri.cz 1 1

Správné umístění monitoru

Příliš mnoho hodin strávených u obrazovky může vést k únavě očí, proto upravte velikost textu a kontrast displeje tak, abyste dosáhli maximálního pohodlí. Kromě toho se každých zhruba 30 minut na 15 sekund zadívejte na nějaký vzdálený objekt. Nevhodně umístěný monitor může také vést k namáhání krku, proto se ujistěte, že je monitor umístěn ve výšce očí. Důležité je také čas od času trochu protáhnout krk, aby vám neztuhl.

Dejte si pauzu

Pokud je to možné, měli byste se snažit každou půlhodinu hýbat, přinejmenším vstát a protáhnout se. Dalším způsobem, jak se vyhnout nepřetržitému sezení u stolu, je dělat během dne pravidelné pětiminutové přestávky. Využijte ji k rychlým domácím pracím, například k naložení myčky, uvaření kávy nebo k několika dřepům. 

Pravidelné přestávky pomáhají předcházet únavě, zvyšují celkovou produktivitu a úroveň energie. Vždyť ani v práci byste nestrávili osm hodin nepřetržitým sezením, tak proč byste to měli dělat doma? 

Zóny pro vyšší produktivitu

Organizace pracovního prostoru se neomezuje pouze na instalaci stolu, židle a monitoru. Pro produktivní práci je důležité vyhradit si místnost nebo alespoň kout, kde se můžete soustředit.

Zkuste k tomuto řešení přistoupit kreativně. Vyberte si světlé a klidné místo pro svůj pracovní stůl. Přemýšlejte například o části obývacího pokoje, prostoru v garáži nebo jiných vhodných prostorách. Dokážete tam vytvořit produktivní atmosféru? 

Zde je několik dalších faktorů ovlivňujících produktivitu, kterým byste měli věnovat pozornost:

Osvětlení

Osvětlení je jedním z nejdůležitějších aspektů každého kancelářského prostředí. Nedostatečné osvětlení může ovlivnit vaši produktivitu, náladu a úroveň energie, proto je samozřejmé, že by vaše pracovní místo mělo být dostatečně osvětlené.

Chcete-li mít větší kontrolu nad množstvím světla a stínu, pořiďte si vhodnou stínící techniku. Pokud máte dostatek světla, ozdobte svůj pokoj živou pokojovou rostlinou. Zeleň přispívá k celkovému estetickému dojmu a slouží také jako uklidňující prvek.

inspiri.cz 2 1

Při výběru vhodného místa pro domácí kancelář se obecně řiďte těmito radami:

  • Zajistěte, aby vaše pracovní místo mělo dostatek přirozeného světla
  • Umístěte počítač blízko okna
  • Upravte jas monitoru, abyste snížili únavu očí
  • Na okna zavěste zatemňovací závěsy nebo žaluzie z blackout látky
  • V případě potřeby přidejte umělé světlo

Přirozené osvětlení je nejlepší a jeho význam pro zdraví a pohodu by se neměl podceňovat. Vystavení přirozenému světlu pomáhá regulovat přirozený cirkadiánní rytmus těla (spánek a bdění), takže se přes den cítíte bdělejší a v noci lépe spíte.

Nenechávejte své prostory tmavé, připravuje vás to o dobrou náladu a s tím souvisí i pokles koncentrace a výkonnosti. Rozjasněte tmavé kouty vhodným přenosným osvětlením nebo stropními a nástěnnými svítidly. Dostatečné osvětlení může zvýšit vaši produktivitu i v pozdějších hodinách.

Omezte rozptylování

Pokud nemáte pro práci vyhrazenou místnost, můžete využít jiné místnosti v domě, které nejsou příliš frekventované. Mohli byste z ložnice pro hosty udělat náhradní pracovní prostor? Možná by vám jídelní stůl mohl sloužit jako pracovní?

Někdy se může zdát nemožné oddělit pracovní prostor od zbytku domácnosti. Jedním z nejlepších způsobů, jak tento problém minimalizovat, je jasně vymezit pracovní prostor od ostatního prostředí. Stanovte si tedy jasné hranice a rozvrh, abyste měli dostatek soukromí, a zvažte následující:

  • Vytvořte si pracovní místo na klidnějším místě, kde vás nebude nic rozptylovat
  • Vytvořte si plán, jak a kdy bude místnost využívána
  • Využijte knihovny a další nábytek jako oddělovače prostoru
  • Používejte skládací stoly, abyste mohli rychle odstranit pracovní plochu
inspiri.cz 3 1

Hluk

Dalším velkým rušivým prvkem při práci může být hluk, který brání soustředění. Rušný provoz, hlasy kolemjdoucích, hádky sousedů – co s tím? Pokuste se odstranit hluk. Pracovní místo umístěte do tichého prostoru, nejlépe s dveřmi, a použijte sluchátka, abyste zablokovali nežádoucí okolní hluk.

Estetika pro lepší náladu

Když se obklopíte věcmi, které vám dělají radost, dodá vám to dobrou náladu a povzbudí vás to k plnění úkolů. Vaše pracoviště by proto mělo odpovídat vašemu stylu, vašemu vkusu a vašim potřebám. Jak na to?

  • Vyberte si odpovídající nábytek, který se hodí do vaší domácí kanceláře
  • Dávejte přednost materiálům příjemným na dotek
  • Obklopte se květinami a uměním
  • Zvažte pastelové barvy jako výzdobu.

Věděli jste, že podle feng-šuej je zelená barva spojována s kreativitou a kritickým myšlením?

Základní vybavení a zásoby

Pro funkční domácí kancelář nepotřebujete mnoho věcí. Základem je správná ergonomická židle a kvalitní pracovní stůl. S největší pravděpodobností však budete potřebovat trochu více vybavení. Zde je několik tipů, jak si zařídit pohodlnou domácí kancelář, které doporučujeme:

Ergonomická židle

Dobré ergonomické sezení umožňuje soustředění a minimalizuje rozptýlení způsobené nepohodlím. Základem je vybrat si židli s nastavitelnými funkcemi, které vám pomohou přizpůsobit si sezení. 

Opěradlo židle by mělo být nastavitelné a mělo by se přizpůsobit tvaru vaší páteře. Nastavitelná výška umožňuje položit nohy naplocho na podlahu. Paže by také měly být u těla, aby ramena zůstala uvolněná. Sedadlo by mělo být vyrobeno z měkkého materiálu, aby vám poskytlo dostatečné pohodlí pro celodenní práci.

Pracovní stůl

Příliš vysoký stůl může vést k problémům se zápěstím a rameny, příliš nízký stůl může vést k hrbení. Dobrou volbou může být dostatečně velký pracovní PC stůl s nastavitelnou výškou, který vám umožní přizpůsobit si pracovní prostor preferované výšce sezení bez ohledu na to, jak jste vysocí.

inspiri.cz 4 1

Klávesnice

Vybírejte ergonomické klávesnice, které poskytují oporu zápěstí a mají klávesy umístěné v pohodlné vzdálenosti pro vaše prsty.

Myš

Počítačová myš je velmi důležité zařízení, které vyžaduje zvláštní pozornost. Počítačové myši mají různé typy úchopů. Pokud chcete na počítači pohodlně pracovat osm hodin denně, potřebujete myš, která bude mít správnou velikost pro vaše ruce. 

Úložný prostor

Udržování pořádku v domácí kanceláři má zásadní význam pro úspěšný pracovní den. Při výběru úložných řešení se ujistěte, že máte dostatek místa pro všechny dokumenty a kancelářské příslušenství. 

Nepřetěžujte svůj stůl papíry, kancelářskými potřebami a dalšími předměty. Je lepší umístit tyto věci do úložných jednotek a na police, abyste měli vše potřebné na dosah ruky.

Doplňky a maličkosti

Svůj pracovní prostor můžete zefektivnit také pomocí dalšího příslušenství, jako jsou:

  • Stojany na monitory, notebooky, tablety nebo chytré telefony
  • Kvalitní stolní lampy
  • Připojení k internetu
  • Potřebné kabely, například HDMI, VGA, prodlužovací kabely, baterie.
  • Kabelové svorky
  • Sluchátka Bluetooth
  • Externí klávesnice
  • Externí mikrofon
  • Tiskárna s funkcí kopírování a skenování

Bezpečnost při práci z domova

Zdravé pracovní postupy jsou při práci z domova klíčem k udržení vaší pohody. Řiďte se následujícími radami, abyste předešli zdravotním problémům, jako je přetížení nebo zranění.

Ujistěte se, že koberec a podlaha jsou rovné a bezpečné. Pokud potřebujete dosáhnout na příliš vysoký předmět nebo vyměnit stropní svítidlo, použijte žebřík, nikoli židli. 

Pokud máte doma malé děti, zajistěte před nimi svou domácí kancelář. Nepoužívané elektrické zásuvky zakryjte kryty a nebezpečné materiály a ostré nástroje, jako jsou nůžky a řezačky papíru, umístěte mimo dosah. Zakryjte také ostré hrany a rohy skříní na dokumenty a nábytku.

Nejlepší místo pro domácí kancelář

Domácí kancelář v pokoji pro hosty

V pokoji pro hosty budete mít soukromí, více místa na stůl, židli, techniku a úložné prostory. Nemusíte uklízet každý večer, stačí zavřít dveře. Pokud však přijdou hosté, pravděpodobně budete muset změnit uspořádání.

Domácí kancelář v obývacím pokoji

Jelikož se jedná o sdílený prostor, pokud nebydlíte sami, může vás zde rušit spousta věcí. Pokud žijete sami, umístěte svůj pracovní prostor do prostoru, který je vzdálen od televize.

Domácí kancelář v jídelně

Jídelna může sloužit také jako domácí kancelář, přičemž jídelní stůl může sloužit jako pracovní plocha. Zkontrolujte výšku stolu, abyste zjistili, zda vám vyhovuje.

inspiri.cz 5 1

Domácí kancelář na zahradě

Letní domek nebo chatu na zahradě lze případně také přeměnit na pracovní prostor. Budete tam mít dostatek přirozeného světla a méně rušivých vlivů. Nevýhodou může být slabší připojení k internetu.

Domácí kancelář v podkroví

Podkroví vám může poskytnout klidný prostor, kde se můžete soustředit. Přestavba podkroví na domácí kancelář může být o něco nákladnější, pokud začínáte od nuly. Je třeba zvážit izolaci, elektřinu a dostatečné osvětlení.

Dominika Blchová, obsahový a SEO specialista

Veronika Rutkovská
Veronika Rutkovská
Jsem mladá holka, která si razí cestu v IT prostředí. Věnuji se správě obsahu a copywritingu. Jsem vášnivá cestovatelka (dokonce na to mám i školu:)) a čtenářka. Psát mě baví především o všem, co je spojené s bydlením, ale ráda vám po důkladné rešerši předám rady ohledně všemožných témat nebo vás ráda pozvu na různé eventy spojené s bydlením a home decorem. Když zrovna neťukám do počítače, tak si ráda zajdu do sauny, do kavárny, nebo jiného příjemného prostředí. Doma pak po večerech maluju digitální ilustrace a víkendy ráda trávím sledováním Formule 1.

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here