Zachovejte chladnou hlavu i v extrémních situacích. Co dělat při dopravní nehodě?
Z

Stačí, abyste byli o trochu méně opatrní, než jindy. Stačí také, aby ostatní účastníci silničního provozu věnovali chvilku pozornost něčem jinému. Nehoda může být důsledkem jediné vteřiny. Pokud jste něco podobného zažili na vlastní kůži, víte, že každý se v takových případech chová trochu jinak – kvůli strachu, nejistotě, možná fyzické bolesti a různým psychickým obranným mechanismům. Totéž platí i pro „druhou stranu“, což samo o sobě může vyvolat nepříliš jednoduchou konfliktní situaci. Proto je velmi důležité přesně vědět, jak postupovat při dopravní nehodě. Podívejme se, na co si dát pozor.

Co je dopravní nehoda?

Mohl byste odpovědět na otázku, co přesně je dopravní nehoda? Nemusíte, jeho přesnou definici najdete například na oficiálních stránkách Ministerstva vnitra České republiky (mvcr.cz).

image2

Stručně řečeno, jedná se o událost, na které se podílí vozidlo, které je součástí silničního provozu, a která je doprovázena alespoň jednou z následujících skutečností:

  • smrt nebo zranění osoby,
  • poškození silnice nebo zařízení obecného zájmu,
  • únik nebezpečných látek,
  • hmotná škoda přesahující 100 000,-

Tento pojem je však širší a zahrnuje i některé škodní události, například pokud se zúčastněné strany nedohodnou na tom, kdo je viníkem, nebo pokud je řidič zúčastněného vozidla pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a zároveň se odmítl podrobit testu na zjištění jejich přítomnosti v těle. Vše ostatní a další užitečné informace naleznete na výše uvedeném webu v článku o tom, jak postupovat při dopravní nehodě.

image3

První kroky s chladnou hlavou

Právě jste zjistili, že jste se stali přímými účastníky dopravní nehody. Pokud ve vozidle nesedíte jen vy, je velmi pravděpodobné, že se nejprve obrátíte na své spolujezdce, abyste se ujistili, že jsou v pořádku. Pokud jste v autě jediní, váš instinkt vás může nabádat, abyste okamžitě otevřeli dveře a vyběhli na „čerstvý vzduch“. V tomto okamžiku je však nesmírně důležité zhluboka se nadechnout a zapnout racionální myšlení.

I když to není úplně snadné, snažte se zachovat chladnou hlavu. Prvním krokem je zajištění vozidla, což v praxi znamená jeho řádné zabrzdění. Zapněte výstražná světla a oblečte si reflexní vestu, což samozřejmě platí i pro ostatní v autě. V tomto okamžiku můžete vystoupit a vyvěsit výstražný trojúhelník.

Nyní se vraťte na místo nehody a zkontrolujte, zda nebyl někdo zraněn. Pokud ano, zavolejte záchrannou službu. Pokud je někdo z přítomných v bezprostředním ohrožení života nebo víte, že záchranka přijede později, poskytněte první pomoc. Pokud si nemůžete vzpomenout, co přesně máte dělat, na tísňové lince vám poradí a dají vám přesné pokyny.

image4

K dopravní nehodě vždy přivolejte policii

Možná si myslíte, že ne každou dopravní nehodu je třeba hlásit policii. Pro přesnou definici takové události se však vraťte na začátek tohoto článku. Dopravní nehoda není jen škodní událost, při níž se účastníci mohou dohodnout na vyřízení nároku sami. Pokud se tedy ocitnete v situaci, která je kvalifikována jako dopravní nehoda, zavolejte po prvních nezbytných krocích policii (158 nebo 112).

Do příjezdu policie na místo nehody, a pokud není třeba učinit důležitější kroky, pořiďte pro jistotu fotografie vozidel, tj. důkazy o nehodě. Tato akce je důležitá (zejména) v případech, kdy je třeba přesunout objekty na scéně. Dobře může posloužit také záběr z autokamery, který lze považovat v některých případech za důkazní materiál. Pokud se o tento druh elektroniky zajímáte, zkuste si pročíst test s recenzemi autokamer.

image6

Nejlepší řešení: Prevence

Každý řidič by měl vědět, co dělat v případě nehody. A je samozřejmé, že stejně důležité je vědět, jak takové události předcházet. Nezáleží na tom, zda jste zkušený řidič, který řídí každý den, vaše ostražitost by měla být neochvějná.

K dopravním nehodám dochází zejména v následujících situacích:

  • nedání přednosti v jízdě,
  • nedostatečná opatrnost při odbočování,
  • nedostatečná vzdálenost mezi vozidly.
image5

Dobrý řidič uplatňuje své schopnosti nejen na silnici, ale také při péči o své vozidlo. Vždy myslete na pravidelnou údržbu. Jednou za čas zkontrolujte brzdy a chladicí kapalinu, najděte si nejlepší letní pneumatiky, před delšími cestami se ujistěte, že máte kompletní povinnou výbavu, a samozřejmě není na škodu svěřit kontrolu vozu odborníkům.

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here