Nastal čas pikniků! Vyrazte do parku s vychytaným piknikovým příslušenstvím.
N

Piknik, nebo také stolování venku, se těší oblibě už od 19. století. Překrásné zahrady, parky, ale i lesy a louky přímo volají za hezkého počasí po příjemně stráveném času venku. A v kombinaci s dobrý jídlem snad větší požitek neexistuje. Pořiďte si vlastní piknikový koš a vytvořte si tradici, která vás bude bavit celý život.

pick e1555190052963

V kolika lidech budete „stolovat“?

V první řadě je potřeba ujasnit si, kolik osob na piknik přizvete. Můžete si samozřejmě libovat v romantickém pikniku ve dvou, takže vám postačí koš pro dvě osoby. Jestli chcete vyrazit s rodinou, piknikový koš pro čtyři bude rozhodně lepší variantou. Pokud jste ale početnější rodina, nebo chcete vyrazit s přáteli, můžete si pořídit i koš pro šest lidí. Protože dostatek jídla i nádobí funguje jako prevence sporů.

Snadné základní rozdělení

Co se typů piknikového koše týče, máte na výběr dvě varianty. Tou první je nevybavený koš, do kterého si zkrátka naskládáte všechno, co při posezení využijete. Znamená to ale, že musíte zvážit místo na jídlo i nádobí. Druhou možností je vybavený koš. Ten sice neobsahuje hotové pokrmy, za to vám ušetří starost s nádobím. To bývá zpravidla keramické či porcelánové. Seženete ale i plastovou variantu, která je lehčí a při cestě na vzdálenější místo se vám snadněji ponese.

Co všechno od vybaveného piknikového koše očekávat?

Podle toho, jakému pohoštění dáváte přednost, vybírejte i výbavu. Samozřejmostí jsou zpravidla talířky, příbory a ubrousky s prostíráním. Textil snadno vyperete v pračce a nádobí umyjete v myčce. Vybírat také můžete mezi skleničkami a hrnečky. Záleží, jestli si plánujete dát i dobrou kávu nebo čaj. Pokud zbožňujete víno, měl by váš koš obsahovat i skleničky přímo na něj a vývrtku. Milovníci sýrů a pečiva zase ocení, když je koš vybavený prkénkem a dostatečně ostrým nožem. Skvělým detailem je také slánka a pepřenka, aby každému chutnalo. No a v parných letních dnech se vám budou hodit zejména ty koše, které mají i termoizolační kapsu či vložku. Nápoje i pochutiny, které chlad potřebují, tak zůstanou pořádku.

piknikový koš DELUXE proutěný pro 4 osoby s dekou
piknikový koš DELUXE proutěný pro 4 osoby s dekou

Jaký druh piknikového koše vybrat?

I když se může zdát, že piknikový koš je proutěná nádoba na samé laskominy, v současné době už tomu tak vůbec není. Respektive je, ale možností je mnohem víc. Stačí si jen uvědomit, jak daleko plánujete chodit a co všechno vlastně s sebou potřebujete.

Proutěný koš jako nestárnoucí klasika

Proutěné a ratanové piknikové koše jsou pravděpodobně to, co se nám při slově „piknik“ vybaví jako první. Není divu. Je to ta nejoblíbenější a nejstarší varianta. Pro tyhle koše platí, že je seženete jak ve vybavené, tak nevybavené podobě. Mívají kulatý, oválný i hranatý tvar a co se zavírání týče, můžete narazit na kufrové otevírání i typické dvoukřídlé víko. Tyhle typy mívají navíc barevnou podšívku, která umocňuje tradiční ladění pikniku a také nestárnoucí romantiku. No a co se manipulace týče, ucho takového koše bývá pevné, aby ustálo váhu obsahu. Pokud plánujete nést koš dlouho, zvažte ucho kožené.

PIKNIKOVÝ PROVENCE KOŠ VII.
PIKNIKOVÝ PROVENCE KOŠ VII.

Jídelní tabule na zádech

Pokud máte malé děti, které potřebují dohled a vy se bojíte, že budete muset koš najednou zahodit a běžet uchránit dítě před skokem do kaluže, pořiďte si piknikový batoh. Ten sice nevypadá tak půvabně jako proutěný koš, zato vám splní všechny vaše praktické požadavky. Jeho nespornou výhodou je rozložení váhy na zádech, takže s jídlem ujdete i delší úsek. S tím souvisí i to, že se batohy prodávají již vybavené, a to plastovým nádobím. To kvůli váze a potenciálním delším výpravám. Navíc batohy mívají oddělené kapsy na nádobí a potraviny, včetně termoizolační vložky. Nevýhodou je ale to, že kvůli úspoře místa se batohy vyrábí maximálně pro čtyři osoby.

bag e1555190277519

Hoďte všechno na rameno

Poslední variantou, se kterou se můžete setkat, jsou piknikové tašky. Ty jsou oblíbené pro svou nízkou pořizovací cenu a také to, že jsou značně odolné. Bývají totiž vyráběny z polyesteru, který hodně vydrží a snadno se udržuje čistý. Stejně jako batohy bývají i tašky už vybavené nádobím. Jejich nevýhodou je ale to, že se nepřenáší tak snadno jako dvě předchozí varianty. Pokud tedy nezvolíte piknikovou tašku na kolečkách. Ta je opatřena stabilní konstrukcí s výsuvným madlem, takže přesouvání se z místa na místo je nadmíru snadné.

Nezapomeňte na místo na sezení

Tím posledním, na co nesmíte zapomenout, je pikniková deka. I u té platí, že se při výběru musíte řídit tím, kolik osob na piknik přizvete. Buďte si ale jistí, že čím rozměrnější deka, tím větší pohodlí. Budete se totiž moci i po dobrém jídle na chvíli natáhnout. Aby vás neobtěžoval otravný hmyz, vyvarujte se žluté a oranžové. Nehledě na to, že na tmavších odstínech nejde tolik vidět kdejaká větvička či drobek. Samozřejmě i z toho důvodu, že deku pokládáte na zem, zvolte jen takovou, kterou můžete bez obav prát v pračce. A když přidáte aviváž, vydrží vám déle hezky měkká. No a pokud chcete posnídat už s východem slunce, pořiďte si piknikovou deku s voděodolnou nebo aluminiovou vrstvou. Díky ní totiž deka nenavlhne a hlavně bude fungovat i jako termoregulační vrstva. Takže vás od chladnější země nebude nic zábst.

deka e1555190160844

Piknikový koš, batoh či taška tak neslouží jen k tomu, abyste z bodu A do bodu B donesli jídlo. Je důležité, aby přenášení jídla i nádobí bylo bezpečné a také pohodlné. Ale i když má každý o ideálním pikniku jinou představu, je jasné, že si na své přijdou opravdu všichni.

 

Nové články

Podobné články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here