Jak dlouho vařit brokolici: 3 tipy na tu nejchutnější brokolici!

0
795

Jak dlouho byste měli vařit syrovou brokolici, aby byla dokonale uvařená? Jak zabráníte tomu, aby se z brokolice stala bezvládná kaše? A jak zachováte vitamin C a další živiny v brokolici během vaření? S těmito 3 tipy bude příprava brokolice hračka. Koneckonců vaření brokolice není vůbec složité, pokud ovšem víte, co děláte.

Víte, že nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete brokolici vařit 3-5 minut.

Jak dlouho by se brokolice měla vařit?

Doba vaření brokolice závisí na tom, co máte rádi. Brokolici je lepší nevařit příliš dlouho. Ideální doba vaření brokolice závisí na vaší chuti. Po 3 minutách vaření je brokolice al dente. Máte raději jemnou brokolici? Poté bude vaření trvat asi 5 minut. Brokolici byste měli vařit nejdéle 6 minut. Nejen proto, že zelenina pak ztrácí svou chuť, ale také se ztrácí mnoho vitamínů. A to by byla škoda!

Pro vaření syrové brokolice ve vroucí vodě můžete použít následující časy:

  • Křupavá, 2 minuty
  • Smažená, 3 minuty
  • Měkká, 5 minut

Jak uvařit brokolici al dente?

  1. Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte špetku soli. Přiveďte vodu k varu.
  2. Brokolici očistěte pod tekoucí vodou.
  3. Odstraňte zelené listy ze spodní strany. Odřízněte stonek brokolice, nebo můžete stonek nakrájet na malé plátky. Koneckonců, ty můžete jíst také. Stonek je totiž plný vitamínů. Zbytek brokolice nakrájejte na malé kousky..
  4. Když se voda vaří, přidejte do ní kousky brokolice. Vařte ji asi 3-5 minut s pokličkou na hrnci.
shutterstock 1902775087

3 tipy na přípravu nejchutnější vařené brokolice

S těmito tipy budete vařit brokolici jako ti nejlepší! Provedeme vás přípravou té nejchutnější brokolice od začátku do konce. Chcete skladovat brokolici? Pak ji můžete uchovávat v přihrádce na zeleninu v lednici po dobu 3-5 dnů. Můžete ji také skladovat v mrazáku až 12 měsíců.

Jak poznám, že je brokolice hotová?

Zda je brokolice hotová nejsnáze zkontrolujete vidličkou. Po 3 minutách zkontrolujte brokolici propíchnutím vidličkou. Pokud to jde bez větší námahy, je brokolice al dente. Jde propíchnutí těžko? Pak počkejte 30 sekund. Poté brokolici znovu propíchněte vidličkou. Tento postup opakujte, dokud brokolice snadno neprojde vidličkou.

Jak zachovat brokolici, aby byla na skus?

Po uvaření se brokolice v hrnci ještě povaří. Je na vás brokolice ale příliš měkká a chtěli byste ji křupavou? Nezoufejte. Uvařenou brokolici propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Pak se proces vaření zastaví a brokolice zůstane pěkně zelená a křupavá.

Nejchutnější bylinky k brokolici

Myslíte si, že brokolice chutná mdle? Při vaření brokolice přidejte bylinky. Brokolice tak získá novou chuť. S trochou mletého muškátového oříšku, mletého muškátového květu a bobkového listu můžete svůj recept učinit mnohem zajímavějším.

Jak si vybrat tu nejlepší brokolici ze supermarketu

Chcete samozřejmě koupit tu nejlepší brokolici. Ujistěte se, že je brokolice pěkně tmavě zelená. Důležité je také, aby růžice byly husté a vypadaly svěže. Růžice se nacházejí v horní části brokolice. Viděli jste žlutou růžici? O nic nejde. Vyberete si jinou brokolici. Žluté růžice jsou totiž hořké.

Jak očistit brokolici?

Krájení a čištění brokolice je snadné. Z brokolice odřízněte listy a opláchněte ji studenou vodou. Stačí opláchnutí. Tímto způsobem se ujistíte, že je veškerá půda odstraněna. Nyní můžete brokolici bez obav uvařit.

Co dalšího můžete dělat s brokolicí

Brokolice je nepostradatelná v mnoha kuchyní. Vařená brokolice není jediným způsobem přípravy. Objevte různé způsoby přípravy brokolice.

Brokolice smažená ve woku nebo v lahodných bylinkách

S brokolicí jste se možná už setkali v pokrmech na pánvi wok. Brokolice v pokrmech z pánve wok dodá jídlu lahodný říz.

Jak se připravuje brokolice na pánvi wok?

Brokolice ve wok pánvi je poměrně snadná. Růžičky brokolice nakrájejte na malé kousky. Ze stonku a stopky můžete vytvořit malé plátky. Do rozpáleného woku přidejte na plátky nakrájenou brokolici. Pak přidejte špetku soli, kari, zázvor a čerstvě nasekaný česnek. Wok it up! Přibližně po 7 minutách bude brokolice al dente. Po opečení na pánvi přidejte v případě potřeby trochu sójové omáčky, abyste ji ještě více ochutili.

shutterstock 496186333

Vaření brokolice v páře, aby nedošlo ke ztrátě živin

Při vaření brokolice v páře neztrácíte žádné živiny, protože zůstávají v tekutině z vaření. Kromě toho je vaření brokolice v páře ještě jednodušší než vaření v hrnci. A to jsou dobré důvody, proč to zkusit.

Jak připravit brokolici v páře?

Začněte nakrájením brokolice. Poté naplňte napařovací hrnec vrstvou vody. Když voda začne vřít, vložte do ní parní koš. Dbejte na to, aby se voda nedotýkala koše. Poté brokolici vařte 5 až 6 minut v páře, dokud nezměkne.

shutterstock 377851387

Brokolicové chipsy z trouby

Slyšeli jste někdy o zeleninových chipsech? K výrobě těchto lahodných chipsů se často používá červená řepa a brokolice. Zdravá a jedinečná svačina. Níže se dozvíte, jak proměnit zbytky brokolice v křupavé a zdravé chipsy.

jak připravit brokolicové chipsy?

Předehřejte troubu na 220 stupňů. Stonky brokolice nakrájejte na tenké plátky. Na plech položte pečicí papír. V malé misce smíchejte slunečnicový olej s trochou pepře, soli, papriky a italských bylinek. Štětcem potřete směsí obě strany plátků brokolice a rozložte je na plech. Pečte asi 15 až 20 minut do křupava. V polovině pečení je třeba chipsy otočit, aby byly obě strany brokolice křupavé.

Příprava brokolicové rýže

Ne květáková, ale brokolicová rýže! Stejně chutné a zdravé. Nahrazovat normální rýži zeleninovou je v dnešní době velmi módní. Dodá vám skutečnou dávku vitamínů.

Jak připravit brokolicovou rýži?

Syrové růžičky brokolice a stonek rozemelte v kuchyňském robotu. Tento postup je vhodný i pro silnější kousky brokolice. Přilijte trochu olivového oleje, osolte a opepřete podle potřeby. Když je brokolice jemně rozemletá, je hotovo. Poté lahodnou brokolicovou rýži krátce zapečte nebo uvařte v páře, dokud není hotová.

shutterstock 712417423

Věděli jste, že?

  • Brokolici můžete jíst i syrovou. Získáte tak velké množství antioxidantů.
  • Stonek brokolice je jedlý. Je dokonce zdravější než růžičky.
  • Brokolice pochází z Malé Asie, což je dnešní Turecko.
Previous articleJak často byste měli prát ložní prádlo?
Next articleKteré bylinky mohou pomoci při vysokém krevním tlaku?
Veronika Rutkovská
Jsem mladá holka, která si razí cestu v IT prostředí. Věnuji se správě obsahu a copywritingu. Jsem vášnivá cestovatelka (dokonce na to mám i školu:)) a čtenářka. Psát mě baví především o všem, co je spojené s bydlením, ale ráda vám po důkladné rešerši předám rady ohledně všemožných témat nebo vás ráda pozvu na různé eventy spojené s bydlením a home decorem. Když zrovna neťukám do počítače, tak si ráda zajdu do sauny, do kavárny, nebo jiného příjemného prostředí. Doma pak po večerech maluju digitální ilustrace a víkendy ráda trávím sledováním Formule 1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here