Vánoční dekorace, sváteční nádobí a stůl plný výborného jídla. To je štědrovečerní tabule, jak má být! Co dalšího by vám na stole nemělo chybět? Pojďte načerpat inspiraci.

Vánoční tabule musí být perfektní. Vždyť se prostírá jen jednou do roka! Nenechávejte proto nic náhodě a zkontrolujte, jestli máte všechno, co budete potřebovat. Ať se na každého dostane a nikdo nemusí odbíhat od stolu a riskovat, že by na pověrách byla přeci jen špetka pravdy.

Tradiční vánoční tabule

Máte rádi tradice? V tom případě vám na stole nesmí chybět vánočka, která se na vánoční tabuli objevuje jako symbol rodiny a pevného pouta. Také nezapomeňte, že se prostírá pro sudý počet lidí – když je u stolu lichý počet, nevěstí to podle pověr nic dobrého. Stačí ale připravit jeden talíř navíc – ten je buď pro náhodné pocestné, nebo pro ty, kteří už s námi nejsou. Na stole by se ještě určitě měla objevit snítka jmelí, která podle tradic přináší štěstí, lásku a spokojenost. A že kromě rodinného štěstí chcete i trochu těch peněz? Vložte mezi talíře šupinu!

Co by na stole nemělo chybět

Než se dáte do příprav, spočítejte si, pro kolik strávníků budete prostírat. Ať má každý všechno pěkně po ruce. Od příborů až po kořenky.

Ubrus

Ubrus je naprostý základ. I když ho běžně nepoužíváte, vánoční tabule si zaslouží výjimku. Ubrus sjednotí jednotlivé části stolu a také sníží hluk při stolování. Jestli zvolíte jednobarevný nebo s pestrými vánočními motivy, to je jen na vás. Hlavně aby ladil do celkového stylu vánoční výzdoby. Také ho nezapomeňte pořádně vyžehlit! Pokud chcete jíst bez starostí o to, že ubrus ušpiníte, zvolte takový, který má nešpinivou úpravu.

Prostírání a ubrousky

Jednoduchý ubrus oživí výraznější ubrousky, výrazný ubrus si zaslouží naopak decentnější prostírání. Nejlépe vypadají látkové ubrousky, které patří na stůl vlevo od vidličky a při jídle se pokládají na klín. Samozřejmě můžete použít i ty látkové, u kterých můžete popustit uzdu kreativitě a složit je do celé řady tvarů. S tím pomohou návody na YouTube.

Slavnostní nádobí a příbory

Konečně nastal čas pro sváteční porcelán! Dva centimetry od okraje stolu položte mělké talíře a na ně dejte hluboké. Od sebe je oddělte papírovým ubrouskem. Příbory se dávají tak, aby byl po ruce první ten, který budete používat jako první. Není to žádná věda. Akorát dezertní příbor patří nad talíř, ne vedle něj. Sklenku na nápoj k hlavnímu chodu umístěte nad špičku nože, vpravo od ní má místo sklenka k předkrmu. Případnou další sklenici dejte nad ně. Také připravte kořenky a jiné nezbytnosti, kvůli kterým by jinak bylo potřeba vstávat od stolu.

300x300-products-1416408011.gif

Dekorace

A konečně drobnosti, které dotvoří tu správnou vánoční atmosféru. Pokud máte na stole dost místa, určitě si vyhrajte se středovou dekorací, která je nejvýraznějším prvkem celého stolu. Pokud se vám tam nevejde, nemusíte zoufat, ozdobenou větvičku (i klidně větší větev) si můžete zavěsit od stropu a využít místa nad stolem. S dekoracemi ale opatrně – u stolu na sebe hlavně musíte všichni vidět. Skvěle vypadají přírodní dekorace jako větvičky, šišky, sušené ovoce, oříšky a podobě. Ještě lépe budou vypadat dozdobené stuhou v barvách ostatních dekorací. Také nezapomeňte osvětlení, ať už na klasické svíčky nebo LED světýlka. Teplé měkké světlo vypadá u vánoční tabule vskutku kouzelně.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno