Grilování uvnitř i venku je s dobrým grilem hračka

0

Zanedlouho začne jaro a s ním přijde i nová grilovací sezóna! Pokud na ni nejste ještě připraveni, je ideální čas. Proto se podíváme na to, jak vybrat kvalitní gril, který vás nenechá na holičkách.

 

Co je třeba k výběru?

Hned zpočátku je potřeba si odpovědět na několik základních otázek a promyslet mnoho věcí, abyste skutečně pořídili kousek, který vám bude dobře sloužit. Výběr grilu totiž opravdu není žádná legrace!

Cena jako faktor

Hned první záležitost se týká financí. Grily se totiž dají pořídit velmi levně, ale také do nich můžete investovat klidně i desetitisíce. Cena se zpravidla odvíjí od kvality použitých materiálů, ale také velikosti. A samozřejmě od samotného typu grilu (o nich bude řeč dále). Pokud berete grilování opravdu vážně, jistě se vyplatí si něco málo za kvalitní kousek připlatit. Naopak ty nejlevnější by vám mohly časem působit velké trápení.

Kde a jak se bude grilovat?

Toto je opravdu jedna ze zásadních otázek a není radno ji podcenit. Nejčastěji se griluje někde venku, ať už je to na terase, na zahradě nebo v pergole. Pro venkovní grilování se hodí elektrické, plynové i klasické grily na dřevěné uhlí. Každý z nich má svá pro a proti, která byste měli pečlivě zvážit. Samozřejmě je ale možné grilovat i v pohodlí vlastního domova, kam se spíše hodí stolní elektrický gril. V následujících odstavcích se na tyto typy zevrubněji podíváme.

Pro venkovní použití bez úklidu

Elektrický gril patří mezi oblíbené varianty pro svou jednoduchost. Velmi snadno se obsluhuje a nenadělá žádný nepořádek. Často se používá i v uzavřených prostorách, jako jsou třeba zimní zahrady. Zpravidla se dá snadno přenášet, a tak není problém jej sbalit třeba s sebou na chatu a užít si grilování i tam. Zároveň tyto grily nebývají nikterak drahé a pokud do něj investujete okolo dvou tisíc korun, můžete se těšit na dobře připravené maso či zeleninu. Je však pravdou, že se hodí spíše pro menší počet osob a mnozí milovníci grilování jej nemají příliš v lásce. Protože když je v provozu, nejsou vidět žádné plameny, které zkrátka elektrický gril nešlehá, ale které podle mnohých k tomuto způsobu přípravy pokrmů prostě patří.

Snadno udržitelný plamen

Další variantu pak představuje gril plynový. Ten už plameny šlehá, ale stejně jako v předchozím případě nenadělá takřka žádný nepořádek. Zároveň už není problém sehnat i opravdu velké grily tohoto typu, takže si na své přijde celá rodina i s tlupou přátel. Velmi dobře se u nich reguluje teplota hoření, a proto je příprava všech možných pokrmů opravdu hračka. Patří k dobrému tónu, aby bylo s každým hořákem možné manipulovat zvlášť, což je dobré si před koupí ohlídat. Opravdu vám to usnadní práci.

Tradiční záležitost

A nakonec samozřejmě nestárnoucí klasika v podobě venkovního grilu na dřevěné uhlí. Tento typ nabízí kromě dobře připraveného masa, zeleniny nebo třeba sýru i jedinečný zážitek. Obsluha tohoto grilu vyžaduje jisté dovednosti. Je třeba ho umět dobře roztopit a udržovat ideální teplotu. To samozřejmě není tak snadné jako v případě předchozích dvou typů, ale pro mnohé je to opravdová radost. Zde je na výběr opravdu nespočet variant, ať už se to týká velikosti nebo použitých materiálů. A je jen na vás, který zvolíte.

Vymakané řešení

Speciální typy pak představují krbové venkovní grily, které si venku postavíte z cihel či betonu a jsou perfektním doplňkem vaší pergoly. Pokud chcete grilovat jen občas a nechcete, aby gril zabíral příliš mnoho místa, je možné si pořídit jednoduchý grilovací kámen, který postavíte nad otevřené ohniště. A je to.

Jak grilovat vevnitř?

Grilování nemusí být jen výsada lidí obdařených zahradou. Můžete se mu věnovat i v pohodlí svých obydlí. Jediné, co je k tomu třeba, je elektrický gril. Ty se vyrábí buďto jako stolní, tedy jako malá elektrikou vyhřívaná deska, na kterou můžete hodit maso, nebo jako kontaktní, které maso rovnoměrně ohřívají z obou stran. Kontaktní grily zpravidla nabízí vícero funkcí, takže v nich připravíte třeba i toasty nebo panini. Tyto spotřebiče je možné pořídit už zhruba od tisícovky, ale za kvalitní kusy zaplatíte třeba i pět tisíc korun.

Na co si dávat pozor?

Na závěr je potřeba zohlednit ještě pár parametrů, které by grilu rozhodně neměly chybět, aby splňoval veškeré vaše požadavky. Velmi důležitá je samozřejmě bezpečnost. Známí výrobci grilů s mnohaletou tradicí zpravidla u všech svých produktů na bezpečnost opravdu dbají, a tak pokud sáhnete po nějaké osvědčené značce, neměli byste se spálit. U každého grilu si však přece jen pohlídejte, aby byl výrobek dostatečně stabilní. Pokud by se vám převrhl v provozu, je to opravdu rizikové a může to mít nepříjemné následky. Stejně tak by všechny madla a úchyty měly být z takového materiálu, který nevede teplo, a tedy nehrozí popáleniny.

Poslední tečka pro ideální zážitky

Další důležitou záležitostí je údržba. Gril by měl být sestaven z takových komponent, které se dají dobře vyčistit, a tedy by měly být dobře přístupné. Rošt by měl být ideálně litinový nebo nerezový a samozřejmě odnímatelný. A co vám může opravdu usnadnit přípravu veškerých pokrmů, je přítomnost odkládacích ploch, kam si můžete umístit nástroje potřebné ke grilování, samotný pokrm a vše co uznáte za vhodné.

300x300-products-1416408011.gif

Doufáme, že jste si už váš gril vybrali, a tak nezbývá než běžet rychle naložit maso, pozvat přátele a spolu si užít jedinečné okamžiky plné pohody a radosti. Tak dobrou chuť!

Jak se vám článek líbí?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here