Nadaný český architekt Martin Hilpert je nejen městským architektem Semil. Bohaté zkušenosti, které získal mimo jiné také v zahraničí, zúročuje také při práci na mnoha soukromých projektech a zakázkách ve svém architektonickém Ateliéru Hilpert. Jak to ale vypadá, když postaví dům sobě a své rodině? Zatímco někteří z nás by čekali okázalou stavbu, výsledek možná překvapí. Harmonická, přitom minimalistická nízkoenergetická dřevostavba z roku 2012 se nachází v nádherném prostředí Českého ráje.

Zdroj: Hilpert.cz
Zdroj: Hilpert.cz

Ing.arch. Martin Hilpert se narodil v Jablonci nad Nisou. Samozřejmě vystudoval architekturu, a to na Fakultě architektury na Technické univerzitě v Liberci, ve stejném městě, kde má i svůj ateliér. Kromě toho působí rovněž jako městský architekt v Semilech.

Se svou rodinou však žije ve Frýdštejně, který si zvolil pro stavbu domu, za jehož návrhem stojí. Projekt z roku 2010 vznikal po dobu dvou let ještě při bydlení v malém bytě ve městě. I to je podle architekta důvodem, proč je v interiéru vily znát touha po prostoru.

Stavba dokonale odpovídá středoevropskému stylu, snoubí však to nejlepší z venkovské architektury, moderního komfortu a umu tvůrce. Dům je důkazem, že i v mírně svažitém terénu lze postavit zajímavé architektonické dílo. Pozemek na severu ohraničuje silnice. I s tímto problémem se však architekt bravurně vypořádal. Dřevostavba sice stojí podél silnice, ale díky velikosti a tělu domu je pozemek chráněn jednak před hlukem aut, ale také před severním větrem.

Aby bylo docíleno příjemného vyznění interiéru, jsou všechny místnosti a jejich výhledy orientovány na jih. Nic tak neruší okouzlující pohled na zahradu a malebné okolí. Bohaté prosklení jižní strany má však ještě další funkci – pasivní příjem tepla. S tím jsou spojeny rovněž nízké náklady na provoz vily.

Forma stavby je zcela jednoduchá. Dva domy se sníženou sedlovou střechou spojuje prosklená středová část – tou je elegantní zimní zahrada. Právě tento rozdělující prvek dělí interiér na dvě části – na reprezentativní a soukromou. Tyto dvě zóny jsou pak spojeny rovněž v patře prostřednictvím lávky.

V levé části přízemí s otevřeným krovem se pod stropem, kde nalezneme pracovní kout, nachází kuchyně, obytná zóna i nezbytný jídelní kout, ze kterého je možný plynulý vstup na zahradu. Do pravé části domu architekt navrhl umístit klidovou zónu, která zahrnuje koupelny, ložnice rodičů i dětí, pokoj pro hosty a šatnu. Komfort bydlení v přírodě je podpořen domácími spa. Sauna a hydromasážní vana jsou součástí relaxačního zázemí.

Výsledkem dvouletého plánování je ryze soudobý dům, který však díky výběru pozemku a důmyslnému řešení umístění stavby na něm nabízí to nejlepší z prostředí, v němž se nachází.  

Předchozí článekAktuálním trendům v bydlení vévodí fialová barva a přírodní prvky
Další článek6 tipů, jak dostat přírodu do interiéru

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno