Záleží vám na zdraví? Vybírejte materiál kuchyňského prkénka opatrně

0

Krájecí prkénko patří neodmyslitelně k vybavení každé kuchyně. Nejčastěji se můžete setkat s tradiční dřevěnou nebo modernější plastovou variantou. Jak obstojí ve vzájemném srovnání? Který materiál je hygieničtější a praktičtější? Zkuste se na to podívat.

Krájecí prkénko patří k neodmyslitelnému vybavení každé kuchyně. Nejčastěji se můžete setkat s dřevěnou nebo plastovou variantou. Jak obstojí ve vzájemném srovnání?

Krájení zeleniny a ovoce, porcování masa i další kuchyňské přípravy – to vše se obvykle provádí na prkénku. Je tedy jasné, že na této ploše se hromadí nejen různé chutě a vůně, ale také potenciálně nebezpečné bakterie. Ty mohou pocházet především z krve nebo šťávy z mas, ale i jiné suroviny často zanechají na prkénku nežádoucí stopu. Jak zajistit zdravotní nezávadnost této pomůcky? Konkrétní materiál ve skutečnosti nemusí hrát tak zásadní roli.  

Maso a zeleninu krájejte zvlášť

V každé profesionální kuchyni je nutné oddělit prostor a vybavení pro přípravu zeleniny a masa. V domácnosti si ale s profesionálními zásadami často hlavu příliš nelámeme. Třeba i z nedostatku prostoru. Přesto je nanejvýš vhodné mít v kuchyni alespoň dvě prkénka. Jedno na maso a jedno na zeleninu, ovoce a ostatní suroviny.

Důvodů pro toto řešení je hned několik. Kromě možné kontaminace zeleniny, kterou budete konzumovat zasyrova, je tu ještě problém se vzájemným přebíráním pachů a chutí. A to zejména v případě, že prkénko není správně udržované.

Plastové vs. dřevěné prkénko

Boj mezi plastovými a dřevěnými prkénky zuří už dlouho. Jednu dobu se plastové řešení velice vyzdvihovalo a vypadalo to, že dřevěná prkénka upadnou navždy v nemilost. Situace se ale obrací. Dřevěným prkénkům byla vytýkána především nedostatečná hygieničnost a riziko bujení bakterií a mikroorganismů.

Řada studií ale naznačuje, že při správném čištění se na dřevěné ploše bakterie nedrží o nic víc než na plastové. Ba dokonce se zdá, že dřevo obsahuje látky, které množení bakterií zastavují. Jak to tedy vlastně je?

Především platí, že dřevěné prkénko je náročnější na údržbu, je třeba se o něj správně starat. Na druhou stranu je to přírodní materiál, který má své kouzlo a unikátní vlastnosti. Lidi, kteří se nechtějí obklopovat plastem, se proto rozhodně nemusí dřevěného prkénka bát.

I plastová varianta má své výhody. Tato prkénka jsou levnější, lehčí, méně přebírají pachy a snadněji se čistí.

300x300-products-1416408011.gif

 

Jak se starat o dřevěné prkénko?

Dřevěné prkénko je citlivější než plastové. Se saponátem si příliš nerozumí. Ideální je použít k běžnému čištění trochu octa, který dezinfikuje. Nežádoucích pachů se zase zbavíte pomocí citronové šťávy. Dokonalou očistu zajistí peroxid vodíku a jedlá soda. Lesk pak můžete prkénku vrátit pomocí soli.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here