Zdravé stravování a aktivní životní styl patří k trendům uplynulého období. Neustále narůstající velkovýroba spolu s velkoobchodem donutila mnoha lidí, aby se skutečně zajímali o to, jak žijí a co jedí. Například starší generace by vám dozajista potvrdila, že už ani to ovoce či zelenina nejsou tím, co kdysi. Sušička na ovoce vám umožní vytěžit maximum živin z kvalitních potravin. Těchto 8 bodů při jejím výběru nepřehlédněte.

Pokud holdujete zahradničení nebo podporujete lokální trhy s domácími potravinami, máte o zdravou stravu alespoň zčásti postaráno. Způsobů, jak využít ovoce a zeleninu je mnoho. Třeba jejich sušení. Víte, jak si vybrat sušičku na ovoce a jiné potraviny?

Důležité: Než přejdeme k jednotlivým doporučením a tipům souvisejícím s výběrem sušičky ovoce a potravin, si vysvětlíme, co to vlastně je a jak to funguje.

Co je to sušička ovoce a potravin?

Sušička na ovoce a jiné potraviny je mašinka, kterou ve své domácnosti jistě uvítají nejen vášniví zahrádkáři, ale také zanícení houbaři či milovníci večerního mlsání před televizí.

Můžete si v ní totiž vysušit:

  • ovoce a bylinky z vaší zahrádky
  • houby z víkendového výletu
  • či jiné potraviny – například i maso


Co se týče sušeného ovoce, může být fantastickou, a především zdravou, náhradou různých pamlsků, které bývají, položme si ruku na srdce, večerní neřestí většiny z nás.

Už z názvu je jasné, že dokáže sušit ovoce a jiné potraviny.

Jaký je ale smysl takového sušení, resp. jak to vlastně celé funguje?

Jak funguje sušička na ovoce a potraviny

Jednoduše řečeno, důsledkem zahřívání ovoce a jiných potravin uvnitř sušičky dochází k postupnému odpařování přebytečné vody. Celý proces sušení začíná nasáváním vzduchu přes otvory v sušičce. Nasátý vzduch se postupně ohřívá na termostatem nastavenou teplotu, přičemž působením ventilátoru cirkuluje kolem sušených potravin.

Věděli jste, že sušením dochází pouze k minimálnímu znehodnocení minerálů, vitamínů a dalších stopových prvků, které jsou jinak původně obsažené v ovoci a jiných potravinách? Navíc, v případě dodržování správného postupu sušení přirozeně zachováte i chutě a barvy potravin.

Jak vybrat sušičku na ovoce a potraviny

Před samotným výběrem sušičky na ovoce a potraviny byste si měly odpovídat několik otázek a zvážit několik důležitých faktorů. V první řadě se však zamyslete:

Jak často plánujete sušičku používat a co všechno chcete sušit?

Na základě této otázky budete lépe vědět, pro jaký typ sušičky se rozhodnout, a kolik do ní investovat.

Pokud totiž plánujete sušit jen příležitostně během letní sezóny, když jsou zahrádky a lokální tržiště přeplněné čerstvým ovocem, je zbytečné, abyste na sušičku ovoce a jiných potravin utratili trojmístnou částku.

Na druhé straně, v případě, že je vaším snem sušit nejen ovoce, ale i jiné potraviny, jakými jsou například houby či maso, a to během celého roku, větší investice se vám dozajista vyplatí. Vezměme to ale všechno pěkně popořadě.

Sušička na ovoce: Ideální typ, velikost a materiál

Na českém trhu si můžete vybírat ze dvou základních typů sušiček různých velikostí. Nejčastěji se setkáte s označením kulaté sušičky a hranaté sušičky. V čem spočívá hlavní rozdíl mezi nimi?

Sušička hranatá. Foto: Concept
Sušička kulatá. Foto: Sencor

Motor

Zatímco kulaté sušičky mají motor v dolní části, v hranatých sušičkách ho najdete vzadu. Tím pádem platí, že zatímco v kulatých sušičkách se uvolňuje horký vzduch ve směru zdola nahoru, tak v hranatých putuje v horizontálním směru.

Pláty / talíře

V souvislosti s výše zmiňovanou skutečností nemůžeme opomenout ani rozdíl mezi pláty, resp. talíři. Kruhové sušičky, jsou většinou z plastu. Disponují kulatými talíři, které si můžete postupně dokupovat, a zvětšovat tak celkovou plochu na sušení.

Takovou možností neoplývají hranaté sušičky, do kterých se pláty zasouvají podobně jako plechy do trouby. Hranaté modely nenabízejí možnost dokupování a dodatečného zasouvání dalších plátů. V porovnání s kulatými typy se však na výrobu hranatých sušiček častěji používá i nerez.

Důležité: Pláty v okrouhlé sušičce na ovoce a potraviny byste měli během sušení průběžně přehazovat, protože horký vzduch se prouděním zdola nahoru přirozeně ochlazuje. Pokud byste tuto potřebu ignorovali, riskovali byste, že potraviny sušené na vrchních talířích nebudou dostatečně usušené.

Zavírání

Zavírání obou typů sušiček na ovoce a potraviny je sice rozdílné, ale v obou případech je jednoduché a pohodlné. Zatímco kulaté sušičky zavíráte víkem, hranaté zase dvířky.

Výkon

Výkon je dalším atributem, na který byste si měli posvítit, když chcete vědět, jak si vybrat sušičku na ovoce a jiné potraviny. Při menších a levnějších modelech se výkon standardně pohybuje v rozmezí od 200 do 700 W. Do modelů s vyšším výkonem okolo 1 000 W se vyplatí investovat, pokud máte v úmyslu využívat sušičku často a ve velkém.

Kapacita sušení

Pláty a talíře jsme už sice zmiňovali v předešlých řádcích, ale ještě se jimi budeme na moment zabývat. Souvisí s nimi totiž kapacita sušení, resp. celková plocha sušení. Obecně platí, že čím více talířů, tím větší kapacita sušičky.

Na sezónní sušení vám bohatě postačí i menší sušička na ovoce s 5 či 7 pláty. Pokud se však chystáte na dennodenní sušení ovoce a dalších potravin, na trhu najdete i větší sušičky s kapacitou 12 plátů. Dokonce, vybrané modely oplývají ještě větší kapacitou.

Regulace teploty sušení

Důležitou součástí sušičky ovoce a dalších potravin je i nástroj k regulaci teploty sušení. Základní modely mají tuto funkci ošetřenou zásluhou jednoduchého otočného kolečka se stupnicí na ovládání termostatu. Na propracovanějších modelech však lze nalézt i LCD displej pro nastavení teploty sušení.

300x300-products-1416408011.gif

Věděli jste, že některé sušičky jsou vybaveny časovačem, díky kterému si dokážete pohodlně nastavit čas sušení? Po jeho uplynutí vás sušička na ovoce buď upozorní signálem, nebo se automaticky vypne.

Zbývá už jen dobře koupit

Po přečtení předešlých řádků byste měli vědět, jak správná sušička na ovoce vypadá a jak si vybrat. Nezbývá vám tedy už nic jiného, ​​jen dobře koupit a následně se těšit z domácího sušení.

Tip na závěr: Na sušení používejte vždy čerstvé potraviny a zdravé ovoce, které není napadené hnilobou či plísní. Nejideálnější sortiment na sušení představuje domácí ovoce ze zahrádky, čerstvě nasbírané houby či ovoce a maso od lokálních pěstitelů a chovatelů. Jak jsme zmínili i výše, sušit můžete také bylinky. Na jejich sušení však budete potřebovat plát s menšími mezerami.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno