Jak vybrat ideální kávovar do vaší domácnosti

0

S šálkem dobré kávy jde všechno líp. Ráno vás probudí a zahřeje. Jindy zase můžete na oblíbený nápoj nalákat návštěvu a vychutnávat si ho společně. A abyste si mohli vychutnat opravdu exkluzivní kávu, není třeba vážit dlouhou cestu do kavárny. Samozřejmě možností, jak ji připravit, je opravdu mnoho. Avšak pokud je káva pro vás dennodenním rituálem a nutností, pak se vám jistě nějaká šikovná mašinka bude hodit. Druhů je nespočet a každá umí něco jiného. Jak tedy vybrat ten správný kávovar není vůbec snadná otázka. Ale my máme pár tipů, které vám v mnohém usnadní rozhodování.

Podle čeho přístroj vybrat?

Než začnete se samotným výběrem přístroje, je třeba si položit několik otázek. Předně, jak často kávovar budete používat? Jste kávový gurmán a budete chtít ochutnávat nové a nové druhy? A v neposlední řadě je třeba si říct, kolik jste ochotni do přístroje investovat. Pakliže jste si na otázky odpověděli, můžete se podrobně podívat na všechny možné varianty a podle svých preferencí vybrat tu nejlepší.

Malý, ale šikovný kapslový kávovar

Dnes jsou velmi oblíbené ty přístroje, které vám připraví nejen jednoduché espresso, ale třeba i složitější cappuccino pomocí kapslí. Tyto kávovary jsou zpravidla mnohem levnější než jiné. Oproti tomu zase kapsle (v přepočtu na cenu za šálek kávy) stojí více než běžná zrnková káva. Tyto kapslové přístroje jsou velice jednoduché a kávu mnohdy uvaříte pouhým stiskem jednoho tlačítka. Nápoj tak připraví opravdu každý. Ale je třeba myslet i na to, že počet druhů kapslí je omezený. Výhodou oproti jiným typům kávovarů jsou v tomto případě malé rozměry. Přístroj se vejde kamkoliv a je tak skvělým řešením tam, kde není místa nazbyt. Avšak i kvůli tomuto většinou není možné uvařit více šálků najednou a pro každý tak musíte použít novou kapsli.

Pákový kávovar pro opravdové fajnšmekry

Tento typ je pro opravdové milovníky kávy, kteří si s její přípravou rádi vyhrají. Na trhu je mnoho typů, od těch levnějších, až po profesionální mašiny, které vám poslouží k přípravě toho nejlepšího espressa. Výhodou je, že můžete vybírat z nepřeberného množství zrnkové kávy a chuť do velké míry ovlivníte i vy samotnou přípravou. Zpravidla je možné manipulovat s tvrdostí vody, ale taky jejím množstvím. Mlýnkem na kávu zase určíte hrubost mletí. To vše se odrazí na kvalitě a chuti vašeho oblíbeného nápoje. Většina přístrojů by měla mít i plochu pro předehřívání hrnků a výpusť páry pro šlehání mléčné pěny. Co je potřeba si hlídat, je hodnota tlaku (v barech). Tlak, který je vyvíjen na kávu v páce, by měl mít alespoň 9 barů, ideálně však okolo 15. Pozor na přístroje, které mají nižší hodnoty. Takový kávovar bude sice levný, ale káva nebude tak chutná. Pákové kávovary jsou tedy pro ty, kteří si chtějí dopřát to nejlepší a nevadí jim si za kvalitu něco připlatit. Stejně tak musíte počítat s tím, že s přípravou kávy budete muset trávit o něco více času než v případě jiných typů kávovarů. Ale výsledek vaší práce bude stát za to.

Málo práce, skvělá káva. Automatický kávovar.

Zde stejně jako v případě kapslových kávovarů platí, že lze kávu vyrobit jedním stisknutím tlačítka. Přístroj se pak o vše postará sám. O namletí kávy na požadovanou hrubost i o správné dávkování vody. A k tomu všemu se poté i vyčistí. Navíc můžete do přístroje kupovat zrnkovou kávu a nemusíte se tak spoléhat na stále stejné kapsle. Kávovary tohoto typu jsou většinou vybavené i parní tryskou pro přípravu mléčné pěny. Čili nezůstane jen u espressa. Při výběru dbejte na to, aby měla výpusť kávovaru (tedy to, odkud káva teče) nastavitelnou výšku. Jinak se budete trápit s velikostí hrnku, který se nemusí pod výpusť vejít. Tyto přístroje přece jen zaberou o něco víc místa. Nehodí se proto do malých kuchyní, na druhou stranu některé automaty nejsou dnes o moc větší než standardní pákový kávovar. Budou dobře sloužit především tam, kde se káva připravuje opravdu často.

Na překapávanou.

Jedním z dalších (a levnějších) způsobů přípravy je káva překapávaná. I k tomuto existují speciální přístroje. V případě těchto kávovarů je mletá káva ve filtru prolévaná horkou vodou a hotový nápoj vám tak pomalu teče do konvice. Lze tedy najednou připravit větší množství kávy. Zde je většinou potřeba kromě kávy pořizovat i filtry, avšak některé modely se obejdou i bez nich. A cena samotného přístroje bývá více než příznivá.

Konvičky a pressovače, když nevypijete tolik

Pokud však pijete kávu jen příležitostně, ale chcete si ji vychutnat, existuje celá řada možností, jak na to. Velmi oblíbené jsou moka konvičky. Ty nejsou vůbec drahé a vyrábí se v několika velikostech (standardně na 3, 5 nebo i 7 šálků). Samotná konvička je z několika částí. Do té spodní se nalije voda, která se ohřívá na plotně. Pára, která se uvolňuje, spaří kávu ve filtru a skrz trysku se postupně dostává do horní části konvičky již hotová káva. K přípravě tak potřebujete jen mletou kávu, konvičku a zdroj tepla. Oblíbenou variantou je i tzv. french press. Malá konvička, do které nasypete nahrubo umletou kávu a zalijete horkou vodou. Lógru se pak zbavíte stlačením filtru a je hotovo. Pomocí french pressu lze navíc připravit i sypaný čaj.

300x300-products-1416408011.gif

Možností, jak připravit kávu je opravdu nespočet, ale tyto jsou především snadné a mimořádně funkční. Tak tedy dobrou chuť!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno