Jak na dobrou kávu levně a přitom kvalitně

0

Pokud si chcete v pohodlí svého domova vychutnat prvotřídní kávu jako z kavárny, za kterou ale utratíte mnohonásobně méně, není problém. Dávno pryč jsou doby, kdy káva znamenala „turka“, tedy mletou kávu zalitou (a tedy výrazně spařenou) horkou vodou. Nebo tzv. instantní „nesku“, která kávu neviděla asi ani z vlaku. Dnes se podíváme na v současnosti velmi oblíbené způsoby a hlavně nástroje, pomocí nichž připravíme velmi dobrou kávu.

 

Na počátku všeho je káva.

Je zřejmé, že dobrou kávu bez dobré kávy připravíme jen stěží. Ta sama sice ještě není zárukou toho, že výsledný nápoj bude dobrý, ale přesto je to nutná podmínka. Nejlepší je tedy rozloučit se s no-name značkami kávy ze supermarketů za pár korun a raději investovat do něčeho kvalitnějšího. Tedy pokud pro vás káva není jen kofein, ale také chuťový požitek. Úplně nejlepší je pak pořídit si domů mlýnek a před přípravou nápoje si namlít kávu čerstvou. To je pak teprve lahůdka!

Moka konvička

Prvním z nástrojů, na které se podíváme, je moka konvička. Ta se tradičně vyrábí z hliníku, ale dnes už není problém sehnat třeba i ty z nerezové oceli. Materiál konvičky si rozhodně pohlídejte v případě, že máte doma indukční sporák. Výrobce by měl uvádět, zda je ten či onen kousek kompatabilní právě s tímto typem varné desky.

Samotná moka konvička je pak velmi nenáročná na obsluhu i údržbu. Skládá se prakticky ze tří hlavních částí: ta spodní je na horkou vodu, vrchní pak na hotovou kávu. Mezi nimi se pak nachází sítko, kde je umístěno požadované množství kávy, a ventil, skrz který káva proudí pomocí páry do horní nádobky. A to je vše, takže opravdu žádná věda! Samotné konvičky pak seženete v několika velikostech, běžně se používají ty na 3, 5 nebo 7 šálků kávy (ale pozor, šálek zde znamená asi 30 ml).

Stelton Moka konvička / kávovar Collar
Stelton Moka konvička / kávovar Collar

French press

Zde je to snad ještě jednodušší než v předchozím případě. French press je ve své podstatě nástroj, pomocí kterého se zbavíte onoho nepříjemného lógru, tedy kávové sedliny.

Je to konvička, do které nasypete nahrubo umletou kávu a zalijete vodou o ideální teplotě 93°C. No a pak stačí stlačit filtr, který bude sedlinu držet na dně a asi po třech minutách všechnu kávu slít do hrnku. I zde se dá samozřejmě pořídit výrobky z mnoha různých materiálů a dokonce velikostí. Přibližně se pohybujeme v rozmezí od 250 ml až do 1 litru.

300x300-products-1416408011.gif

Oba tyto prostředky k výrobě kávy mají svou hlavní přednost především v kompaktnosti a velmi snadném postupu přípravy. Samozřejmě možností je ještě daleko víc (kupříkladu džezva nebo aeropress), tyto však patří, a to zcela po právu, mezi nejoblíbenější. Věříme, že se podaří vybrat tu, která vám bude vyhovovat nejvíc a teď už zbývá jen popřát dobrou chuť…

Světle měděný french press Bambum Taşev Holmes, objem 350 ml
Světle měděný french press Bambum Taşev Holmes, objem 350 ml
Jak na dobrou kávu levně a přitom kvalitně
Jak se vám článek líbí?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here